Cele patru bratari plurispiralice dacice din aur recuperate recent de catre autoritatile romane vor fi expuse pentru public, in premiera absoluta. Evenimentul va avea loc luni 22 ianuarie 2007, ora 13, la sediul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Calea Victoriei, nr. 12, in cadrul expozitiei «Dacia Augusti Provincia. Crearea provinciei».

Cele patru bratari, descoperite fortuit prin actiuni de braconaj arheologic - impreuna cu alte piese similare - in zona cetatilor dacice din Muntii Orastie (monumente clasate in lista patrimoniului mondial UNESCO) si scoase ilegal din tara, cel mai probabil in cursul anului 2002, au fost recuperate de autoritatile romane in urma unor indelungate demersuri legale la care o contributie importanta

a avut dr. Barbara Deppert-Lippitz, expert public autorizat in cadrul Camerei de Comert din Frankfurt am Main si membru al Institutului Arheologic German, prima specialista care a avut ocazia sa examineze una din bratari. Ulterior, o echipa de specialisti romani, au expertizat aceste piese arheologice, stabilind autenticitatea lor.

Bratarile din aur reprezinta o premiera istorica deoarece pana in acest moment, sapaturile arheologice realizate legal, cat si descoperirile intamplatoare facute de-a lungul vremii au adus la lumina numai obiecte de acest tip, realizate din argint, informeaza comunicatul sediul Muzeului National de Istorie a Romaniei.

In decursul timpului, in asezarile dacice de pe intreg spatiul locuit de catre acest popor al antichitatii, s-au descoperit conform unor studii recente 822 de obiecte din argint si doar 27 din aur datand din secolele II a.Chr - I p.Chr.

De aici rezulta importanta cu totul deosebita a obiectelor din aur nu numai pentru valoarea lor intrinseca, ci si pentru valoarea lor istorica si artistica, se arata in comunicat.

La evenimentul de deschidere a expozitiei vor participa Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru al Romaniei si Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor.