Stare de urgenta in statele Oklahoma si Missouri dupa ce ninsorile abundente si poleiul au provocat moartea a peste 54 de persoane in mai putin de o saptamana. Jumatate de milion de oameni sunt privati de electricitate din cauza liniilor de inalta tensiune avariate in timpul intemperiilor, iar multe sosele principale sunt impracticabile.

Un val de frig a lovit sud-vestul Statelor Unite, in timp ce estul tarii se bucura de temperaturi ridicate pentru aceasta perioada. Autoritatile de la Casa Alba au decretat stare de urgenta in mai multe state din SUA, printre care Oklahoma, Texas, Missouri, Iowa, Michigan, New York.

Conform unui purtator de cuvant al serviciilor nationale de meteorologie, Dennis Feltgen, circa 54 de oameni au murit in urma accidentelor rutiere provicate de furtunile de zapada insotite de inundatii.

"In ceea ce priveste bilantul deceselor provocate de intemperii, s-a ajuns la 54, iar jumatate de milion de oameni nu au curent electric. Conditiile sunt foarte proaste, tara fiind afectata din sud-vest pana in Maine", a spus Feltgen.

In statul New York pentru miercuri sunt prevazute ninsori abundente, iar 51.000 de locuinte si societati nu au curent electric.

Centrle nationale de meteorologie au avertizat in legatura cu inundatii in mai multe state, din Louisiana pana in Ohio si Illinois. O alerta de furtuna de zapada a fost emisa pentru statele din nord-est, New Hampshire si Maine. Sudul Texasului urmeaza sa fie lovit miercuri de "precipitatii cu gheata si de ninsori abundente".

In California, stat afectat de un neobisnuit val de frig de vineri, guvernatorul a decretat marti starea de urgenta in mai multe regiuni agricole, din cauza pagubelor provocate de inghet culturilor. Recolta de citrice din regiune a fost compromisa de temperaturile scazute.

Sute de curse aeriene au fost anulate, iar scolile, magazinele si mai multe institutii publice din principalele orase au ramas inchise.