Biletul otravit a iesit la iveala. Autorul lui, premierul Tariceanu, s-a compromis. Demisia e obligatorie, scrie EvZ. Basescu a tinut sa precizeze ca Tariceanu a stiut foarte bine ce face atunci cind a trimis biletul in cauza, scrie Cotidianul. Adio, Caline!, titreaza Romania Libera. Presedintele-actor a jucat aseara scena biletului, scrie Gandul. Variante prea multe nu sunt. Ori demisioneaza premierul, ori se porneste actiunea penala impotriva sa si presedintele-l suspenda, ori ministrii PD pleaca in bloc din Executiv, concluzioneaza Jurnalul National.

ADIO!

preluare EvZ

Biletul otravit a iesit la iveala. Autorul lui, premierul Tariceanu, s-a compromis. Demisia e obligatorie.

Miercuri, 17 ianuarie 2007, poate fi considerata ziua cea mai neagra din cariera de politician a lui Calin Popescu-Tariceanu.

Dovada. Abia intors din turneul sau in Ucraina, Republica Moldova si Serbia, Traian Basescu a prezentat, intr-o conferinta de presa, biletul pe care i l-a trimis Tariceanu in 2005. Punctul 2 al mesajului e devastator: "Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?".

Minciuna. Vineri, 12 ianuarie, Tariceanu jucase tare, spunand ca anuntul existentei biletului otravit "este o pura facatura". "E ca si cum i-as cere lu' dracu' sa intervina pe langa Dumnezeu", a supralicitat premierul. Spera, probabil, ca biletul nu mai exista. Ghinion: Basescu l-a pastrat cu sfintenie.

Demisia. In acest moment, Tariceanu este un politician compromis. Mai intai a incercat sa manevreze justitia, apoi a mintit. Dupa orice rigori europene, el trebuie sa plece din fruntea guvernului. Si, poate, a PNL, pe care-l taraste spre dezastru.

EvZ

O propozitie penala?

preluare Cotidianul

Presedintele recunoaste ca documentul nu este „extrem de interesant“, dar subliniaza ca din cele doua propozitii una este extrem de grava. „El pur si simplu pune o intrebare dupa ce ma informeaza ca imi anexeaza un raport facut de Petromidia, este un raport nesemnat, sint intrebat daca as putea sa vorbesc cu procurorii despre caz. Si se termina cu un semn al intrebarii.

Acest tip de parteneriat era inacceptabil si vreau sa fiu foarte bine inteles, eu nu blamez parteneriatele cu oamenii de afaceri, sintem o tara care trebuie sa-si sustina oamenii de afaceri, dar nu putem sa ne interferam in Justitie pentru oligarhiile noastre“, a afirmat seful statului.

„Premierul nu a fost naiv“

Basescu a tinut sa precizeze ca Tariceanu a stiut foarte bine ce face atunci cind a trimis biletul in cauza. „As spune, a continuat presedintele, ca premierul a fost consecvent si ca in nici un caz nu a fost naiv. Am observat ca se vorbeste despre naivitatea premierului in relatia cu presedintele.

Aceasta tentativa de a mi se sugera interventia la Parchet, acest tip de parteneriat, domnul prim-ministru l-a mai incercat si cu altii. A incercat cu procurorul general din acea vreme pe care l-a sunat, mult mai tirziu, dupa transmiterea mesajului privat. L-a incercat si cu Parlamentul Romaniei pe 8 noiembrie, cind a avut un discurs in Parlament legat de subiectul Petromidia.

L-a incercat si cu Monica Macovei, cind a chemat-o in biroul sau pentru a se intilni cu un important om de afaceri, exact pe aceeasi tema.“ Basescu subliniaza ca acest tip de comportament decredibilizeaza principiile afirmate in campanie. „Principii care au facut ca eu sa fiu presedinte, iar Alianta la guvernare“, a punctat Basescu.

Cotidianul

Biletul cutitelor lungi

Razboiul e total: care pe care. Variante prea multe nu sunt. Ori demisioneaza premierul intr-o incercare tardiva de resuscitare a Aliantei D.A., ori se porneste actiunea penala impotriva sa si presedintele-l suspenda, ori ministrii PD pleaca in bloc din Executiv.

Jurnalul National.