Pe 14 ianuarie 1993 a aparut primul numar al revistei Dilema. Din 16 ianuarie 2004, revista s-a „innoit” cu numele Dilema veche. Fondata in 1993 de dl Andrei Plesu, Dilema si-a propus de la inceput sa nu ofere raspunsuri categorice, ci sa puna intrebari, sa lanseze dezbateri, sa cultive reflectia, dialogul cultural si spiritul critic.

Comunicatul revistei "Dilema veche"

Pe 14 ianuarie 1993 a aparut primul numar al revistei Dilema. Din 16 ianuarie 2004, revista s-a „innoit” cu numele Dilema veche. Aniversam, asadar, 14 ani de Dileme.

Evenimentul va fi sarbatorit joi, 18 ianuarie 2007, cu participarea d-lui Andrei Plesu (directorul fondator), a d-lui Mircea Dinescu, a echipei redactionale si a colaboratorilor sai.

Fondata in 1993 de dl Andrei Plesu, Dilema si-a propus de la inceput sa nu ofere raspunsuri categorice, ci sa puna intrebari, sa lanseze dezbateri, sa cultive reflectia, dialogul cultural si spiritul critic. In peisajul tensionat al presei romanesti de atunci, revista a fost un spatiu al normalitatii.

Dilema s-a evidentiat in presa romaneasca prin dosarele tematice: in fiecare numar, a publicat puncte de vedere diferite asupra unui subiect, creind o actualitate si invitind la dezbatere publica.

Temele de dezbatere au fost dintre cele mai diverse: „Catastrofa la romani” (tema numarului 1), seria de „cazuri” istorice („Cazul Carol al II-lea”, „Cazul Lucretiu Patrascanu”, „Cazul Ion Antonescu” si altele) sau culturale („Cazul Nae Ionescu”, „Cazul Noica” etc.), modul in care sint percepute diferitele etnii

din Romania („Ei, maghiarii...”, „Ei, evreii...”, „Ei, tiganii...”), radiografia diferitelor domenii ale culturii („Starea dansului”, „Starea filmului”, „Starea teatrului”) ori analiza felului in care se desfasoara polemicile („De ce se cearta intelectualii”).

Am abordat teme sociale („Starea sanatatii” ori a educatiei), politice („Stinga-dreapta”), „frivole” („Injuratura”, „Alcool, tutun, femei”, „Lenea”, „Plictiseala”) si am inceput sa dezbatem integrarea Romaniei in Europa pe vremea cind acest subiect parea irealizabil.

Tema care a stirnit cele mai multe dezbateri in spatiul public a fost „Eminescu” (nr. 265/1998).

Pe linga dosarul tematic, Dilema a oferit, saptaminal, prin rubricile sale, comentarii ale actualitatii politice, sociale, culturale si religioase.

Colaboratori de toate virstele si din toate „gruparile” culturale ori ideologice - scriitori, artisti, politicieni, experti in diverse domenii - au asigurat substanta dezbaterilor si au facut ca revista sa fie cea mai citita dintre toate publicatiile culturale, atit in varianta tiparita, cit si pe Internet (www.dilemaveche.ro).

In cei 14 ani, societatea romaneasca s-a schimbat mult. Dar tranzitia continua, iar placerea noastra de a propune dileme este aceeasi.

Mircea Vasilescu

Redactor-sef