Social democratii, reuniti in sedinta extraordinara, joi, in urma situatiei create pe scena politica dupa ce presedintele Traian Basescu a prezentat biletul primit de la premier, au decis sa inceapa procedura de suspendare a sefului statului.

De asemenea, PSD cere demisia lui Calin Popescu Tariceanu si face apel la justitie sa se sesizeze in cazul acuzatiilor de ”grava coruptie” pe care cei doi si le-au facut reciproc.

“PSD a luat decizia de a declansa suspendarea din functie a presedintelui, va sesiza si Curtea Constitutionala si va face toate demersurile necesare pentru demisia lui premierului Tariceanu”, a declarat liderul social-democratilor, Mircea Geoana.

El a adaugat ca PSD va incepe consultari cu toate partidele in acest sens.

Potrivit lui Geoana, Romania este intr-o criza “politica si constitutionala severa”, o situatie “de o gravitate fara precedent”.

PSD considera ca in orice tara democratica, un astfel de scandal politic ar fi dus la demisia presedintelui si a premierului.

“Demisia celor doi este singura solutie corecta si democratica pentru Romania”, spune Mircea Geoana.

PSD considera ca presedintele Traian Basescu este “responsabil pentru doi ani de criza continua in Romania” acesta devenind o tara “neguvernabila si neguvernata”.

Procedura de suspendare din functie a sefului statului este, insa, una extrem de complicata, iar Geoana a evitat sa spuna cum anume va proceda.

Scandalul "biletelul" a atins punctul culminant, miercuri, cand Traian Basescu a prezentat cartonasul prin care premierul ii cerea sa vorbeasca la Parchet pe tema cercetarilor care existau in 2005 la adresa companiei Petromidia.

Ce spune Constitutia

Potrivit articolului 95 din Constitutia Romaniei, suspendarea din functie a presedintelui are mai multe etape:

(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.