Europa a fost lovita de o puternica furtuna care a afectat mai multe state din nordul si centrul continentului.

Cel putin zece persoane au murit din cauza rafalelor puternice de vant care au avariat cladiri si au provocat accidente rutiere. Cele mai multe victime-patru-sunt in Marea Britanie, unde rafalele de vant au atins chiar 160 km/h.

Germania, Olanda, Franta si Austria au resimtit si ele efectele furtuni devastatoare, fiind insotita de rafale de vant de pana la 180 de kilometri la ora, scriu agentiile internationale de presa.

Gara centrala de la Amsterdam a fost evacuata de urgenta dupa ce furtuna i-a smuls o parte din acoperis, a anuntat compania feroviara NS, citata de AFP.

Vantul puternic, cu rafale de pana la 130 de kilometri pe ora, a spart panourile de sticla din acoperis, iar peroanele au fost acoperite de cioburi. De altfel, in toata tara trenurile circula cu intarzieri de aproape o ora.

Traficul maritim a fost de asemenea, grav avariat. In portul Rotterdam, o nava care era ancorata s-a desprins si a lovit cheiul unui terminal petrolier, provocand scurgerea a 1.600 de metri cubi de petrol. Autoritatile nu pot face nimic in acest sens pana cand vremea nu se amelioreaza.

Circulatia dintre portul Dover din Marea Britanie si Dunkerque si Calais, in Franta, a fost intrerupt joi dimineata, dupa inchiderea portului britanic din cauza furtunii.

Timpul rau a perturbat si traficul aerian in Europa. 17 aterizari si decolari au fost anulate la Frankfurt. Zborurile transatlantice nu au fost afectate deocamdata. Si alte aeroporturi, din Duesseldorf sau Hanovra, au aprobat anularea unor curse.

Europa - in stare de alerta maxima

Conform prognozelor meteo, in Marea Britanie se vor inregistra rafale puternice de vant si ploi torentiale ce ar putea provoca inundatii, mai ales in centrul si nordul Angliei. "Furtuna se va calma in cursul noptii si un val de frig va lovi tara incepand de duminica, Ninsori fiind asteptate in Scotia”, a declarat a spus un membru al agentiei de meteorologi din Londra, citat de Reuters.

Serviciul National de Meteorologie din Ungaria a emis, joi, un avertisment privind riscul producerii unei furtuni violente insotita de rafale de vant de pana la 100 de kilometri pe ora, care va afecta tara in aceasta noapte, relateaza agentia maghiara MTI.

Autoritatile din Ungaria au recomandat populatiei sa se adaposteasca si sa-si limiteze deplasarile, din cauza "pericolului exceptional" pe care il pot reprezenta conditiile meteorologice. Dupa miezul noptii, vantul se va intensifica pana la 120 kilometri pe ora si va fi insotit de ploi torentiale.

Polonia a emis, de asemenea, o avertizare meteo referitoare la vant puternic in centrul si sudul tarii pana vineri dupa-amiaza.

Autoritatile din Cehia si Polonia au emis, de asemenea, o avertizare meteo referitoare la vremea extrem de rea ce va lovi regiunea la sfarsitul saptamanii. Se asteapta ca vantul sa sufle cu 145 de kilometri pe ora, provocand viituri din cauza ploilor puternice.

In Austria, serviciile de salvare sunt in stare de alerta, dupa ce rafale de vant au atins 150 de kilometri pe ora si au provocat pagube materiale in toata tara.