Schimbarile pe piata imobiliara romaneasca au devenit tot mai evidente in ultima perioada. Cu toate ca preturile pentru spatiu sau terenuri au avut cresteri extrem de pronuntate in ultimii ani, semnele sunt in continuare dintre cele mai bune pentru investitori, atat pentru cei care s-au implicat deja in afaceri imobiliare cat si pentru cei care se pregatesc deja sa o faca.

Si cu toate ca scepticii au ridicat de multe ori problemele cresterii artificiale a preturilor si a saturatiei iminente a pietei, proiectele de anvergura, rezultat al unor investitii fara precedent in Romania au inceput sa prinda contur.

Se vorbeste acum de Esplanada, investitie directa de 1 miliard euro, se vorbeste de Proiectul Baneasa, se vorbeste despre Sema Parc, ca sa nu enumeram decat trei dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Romania, cu toate ca initiative exista la toate nivelele, de la mici ansambluri de locuinte sau centre de afaceri, pana la intregi cartiere care vin sa schimbe fata localitatilor.

Proiectul Baneasa reprezinta o investitie de peste 1,2 miliarde euro care ofera solutii concrete pentru comunitatea locala bucuresteana si nu numai. Astfel, prin cele 20 de ha de drumuri publice, aferente proiectului se asigura fluidizarea traficului rutier in zona.

Baneasa creeaza o sursa suplimentara de venituri pentru bugetul administratiei locale si de stat de aproximativ 770 milioane de euro, provenind din taxe directe si indirecte. Proiectul are trei dimensiuni, fiind totodata un cartier rezidential, un business & technology park si un centru comercial.

Baneasa va oferi 3.000 de spatii de locuit, de la apartamente si case insiruite la case individuale, iar centrul comunitatii va raspunde tuturor nevoilor locuitorilor, oferind, printre altele, piata si magazine, scoli, biserica si facilitati sportive.

Articol publicat in EUROLIDER, Nr. 47 (Decembrie 2006 - Ianuarie 2007) Compania TriGranit este responsabila pentru realizarea celui mai mare proiect imobiliar al Romaniei, proiectul Esplanada din Bucuresti.

Acesta urmareste transformarea functionala a unei zonei situate in centrul Capitalei, in spatiul delimitat de Bvdul Unirii - Nerva Traian - Octavian Goga - Mircea Voda, cu o suprafata de 107.140 m², printr-o investitie directa de 1 miliard Euro si prin investitii indirecte cuprinse intre 2 si 3 miliarde Euro.

Integral in Banii Nostri