„Cunoastere buna a limbii engleze (conversational si limbaj de specialitate), diploma de licenta, minim trei ani de practica.

Se ofera in schimb un salariu de 75 de mii de euro pe an, pachete atractive de instalare pe post, programe de instruire si oportunitati de specializare”, sau „Generalisti si specialisti stomatologi pentru contracte in Marea Britanie, 4.800/5.800 de lire sterline pe luna, contracte de minim un an de zile, asiguram cazare si o masa pe zi”.

Acestea sunt doar doua dintre zecile de invitatii de angajare, lansate de britanici medicilor specialisti romani, vanati pentru acoperirea deficitului de cadre medicale din Marea Britanie, dar si din Irlanda.

Cine nu agreeaza clima insulara, poate opta pentru practicarea profesiei in spitalele olandeze, la randul lor aflate in competitia pentru atragerea medicilor romani. Oferta este, ce-i drept, mai putin interesanta din punct de vedere material, oricum insa incomparabila cu castigurile din sistemul sanitar romanesc.

Olandezii recruteaza online medici romani, indiferent de specializare, oferind salarii de 45 de mii de euro pe an si accesul pe o piata a muncii ceva mai liberala decat cea britanica. Handicapul necunosterii limbii nu conteaza.

Pentru anjagare este necesara doar limba engleza, urmand ca „specializarea” in limba neerlandeza, sau olandeza cum eronat o numesc romanii, sa se faca la locul de munca.

Nici cehii nu vad alta solutie pentru acoperirea nevoii de asistenta medicala. Recent, ministrul sanatatii din aceasta tara anunta ca medicii romani sunt doriti in spitalele din Republica Ceha si ca guvernul din care face parte a elaborat o strategie in acest sens, urmand sa inceapa demersurile pentru punerea ei in practica.

Integral in EurActiv.ro