Tariceanu sau Basescu? In fiecare din aceste nume pindeste alt viitor. E exact ce nu va lasa sa aflati televiziunile si ziarele care au luat scandalul la vopsit. Au tot interesul. Claritatea ucide nesiguranta, iar dumneavoastra trebuie sa fiti nesiguri, scirbiti si satui.

Nimic nu e mai important acum, la mijloc de ceata si furie, decit sa numim numele bun si sa refuzam lehamitea. Sa judecam problema de fond, nu detaliile, sensul adinc al conflictului, nu mizeriile lui nesfirsite. In laturi, stil si paranteze! Clar si direct: care e radacina razboiului? Acesta e firul ce duce spre iesirea din labirint.

Cuvintele-cheie au fost rostite de Tariceanu, dupa ce Basescu l-a acuzat de alianta cu oligarhia si a scos biletul care ii cerea sa cuminteasca procurorii care-l anchetau pe Patriciu („Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?“). Tariceanu a raspuns cu doua contre. Prima: Basescu vrea sa-l oblige sa accepte afacerile firmelor apropiate de Cotroceni.

A doua: Basescu vrea sa-l forteze sa-i accepte jocurile si in politica, adica sa-l impinga la organizarea de alegeri anticipate. Acestea sint cuvintele-cheie. De cind sint alegerile o propunere rusinoasa? Sa ne amintim. Tariceanu insusi a fost campionul alegerilor aniticipate. Le-a si anuntat oficial. Apoi s-a razgindit si le-a blocat permanent. Avusese loc consultarea cu Dinu Patriciu.

Caci Tariceanu (numele politic de cod al lui Patriciu) nu e de capul lui in politica si in fruntea Guvernului. Daca Patriciu nu vrea alegeri, nu se fac alegeri. Asa a devenit Tariceanu cel mai bizar prim-ministru din istoria Romaniei: un sef de guvern care nu vrea binele propriului guvern.

De ce nu-i pasa primului-ministru daca ai lui au sau n-au putere in Parlament? Pentru ca nu asta e misiunea lui. Misiunea lui e sa vegheze la treburile oligarhiei, iar indicatia i-a venit de la ordonatorul politic direct Dinu Patriciu. De ce nu vrea Patriciu alegeri? Pentru ca, asa cum a recunoscut intre timp, e finantator PSD.

Alegerile anticipate ar fi slabit PSD, ar fi scos din joc partidul imaginar al lui Voiculescu si ar fi comprimat blocul parlamentar al oligarhiei. Afacerile lui Patriciu nu au nevoie de asa ceva. Liberalii lui Tariceanu s-au supus. Cei mai multi stiu ca politica inseamna sa ai puterea si sa tragi maximum de profit din afaceri, fara ca Justitia sa-si bage nasul.

Doar o mica parte a liberalilor cred ca politica inseamna altceva: sa te ingrijesti de treburile publice. Din acest motiv s-a rupt, pina la urma, PNL.

Asadar, se bat doua tabere: una vrea putere dupa sistemul vechi - partide diferite, bani impreuna. Cealalta are un minimum de bun-simt si, desi nu e scutita de pacate, vrea sa schimbe ceva. Sa puna o limita dezmatului, sa echilibreze cit de cit sistemul, sa dea o sansa legii si sa indrepte mersul blestemat de care ne plingem necontenit, in ultimii 18 ani.

Tariceanu sau Basescu? Va avea Romania soarta Rusiei, va deveni stat suta la suta oligarhic, marioneta care face bani pentru bosi? Sau vom fi o tara cu un inceput de dreptate, ceea ce in cazul Romaniei ar fi enorm? Asta inseamna conflictul nebun care vijiie de doi ani sub ochii nostri. E prima si singura problema a tarii. In felul nostru isteric, ne ocupam totusi de ce trebuie.

Argumentele pompate de presa sint diversiuni sfruntate. Nu are legatura ce se intimpla la noi cu agenda UE? Ba tocmai ca are: la mijloc e supravietuirea Justitiei, adica exact ce ne cere UE.

Nu e cazul sa ne legam de Petromidia (Rompetrol), cea mai mare companie romaneasca? Asta e culmea logicii oligarhice: cine e mare si tare trebuie neaparat sa fie in afara legii si, spre deosebire de toti ceilalti, sa aiba imunitate.

Lupta pentru viitorul Romaniei se duce acum. Nu e „Razboiul Palatelor“, asa cum insistent vi s-a spus. E infinit mai mult. Basescu sau Tariceanu? Un mic pas inainte sau sufocanta stabilitate oligarhica? Adevarat, solutia Basescu trebuie ferita de gravitatia in crestere a Elenei Udrea. Insa pericolul imediat e obez si cenusiu, nu blond: blocul oligarhic va contraataca.

Asadar: Basescu. Nu pentru ca sint partizanul lui Basescu (asta e clar), ci pentru ca Romania are nevoie uriasa de aer, iar sistemul Patriciu lucreaza cu usile inchise. In consecinta: Draga Caline, daca ai ocazia sa demisionezi?