Presedintele Traian Basescu a prezentat vineri obiectivele politicii externe a Romaniei in fata reprezentantilor Corpului Diplomatic acreditati la Bucuresti. Potrivit sefului statului, prioritatile Romaniei in 2007, in calitate de membru al UE, vor fi promovarea unei politici "a usilor deschise, solutionarea conflictelor in zona Balcanilor si sustinerea securitatii energetice".

Traian Basescu considera ca Uniunea Europena trebuie sa fie mai convingatoare "in arena internationala" si sa se impuna in noua configuratie politica care se contureaza pe plan international.

"Ambitia Uniunii Europene de a construi un proiect extern credibil si eficient depinde de capacitatea sa de a gestiona provocarile interne, deloc usoare, daca e sa ne referim doar la exemplul Tratatului Constitutional."

De asemenea, printre prioritatile pe care Romania le are in 2007, in calitate de membru al Uniunii Europene, se numara si subiectul securitatii energetice.

In opinia presedintelui, dosarului energetic "presupune - alaturi de relatiile cu statele producatoare - diversificarea, liberalizarea, conlucrarea intre actorii politici si operatorii economici, dar si investitiile in cercetare si dezvoltare".

Seful statului a declarat ca Romania va sustine intentia Republicii Moldova de a adera la UE si va pleda sa fie tratata din perspectiva europeana ca si restul statelor din Balcanii de Vest

"Romania pledeaza pentru „politica usilor deschise”, ca factor major de stimulare a reformelor democratice si a dezvoltarii economice. Asa cum am discutat cu presedintele Republici Moldova, Vladimir Voronin, Romania va continua sa sustina ca perspectiva europeana a Republici Moldova sa fie aceeasi cu cea de care beneficiaza statele din Balcanii de Vest", a spus Basescu.

A doua zona pe care se va concentra Romania este situatia de securitate in bazinul Marii Negre. "In Balcani, 2007 va reprezenta intr-un fel „anul adevarului”. Este anul in care comunitatea internationala va trebui sa demonstreze ca poate propune o solutie viabila pentru provincia Kosovo", a explicat seful statului.

Basescu a declarat ca Romania intentioneaza "sa doteze regiunea cu instrumente si mecanisme pentru controlul traficului ilicit de orice natura si pentru combaterea terorismului".

NATO ramane in continuare, in 2007, principalul garant al securitatii Romaniei si dupa aderarea la UE. Presedintele a declarat ca aderarea la UE nu va modifica viziunea despre Alianta, ci, din contra, va pleda pentru o cooperare intre UE si NATO.

Basescu a subliniat ca Romania isi va respecta angajamentele luate fata de NATO, inclusiv pe cele referitoare la zonele de conflict din Irak.

De asemenea, presedintele doreste sa pastreze si sa continue relatiile cu SUA. Basescu a declarat ca nu concepe Europa si America de Nord decat ca parteneri.

Traian Basescu a declarat ca vrea sa intensifice relatiile si cu statele din Asia Centrala, cu China, India, Japonia, mai ales la nivel economic.