Romanii care credeau ca isi vor putea cumpara o casa doar cu un drum la banca mai au inca mult de asteptat. Anuntul BNR ca va renunta la restrictiile impuse bancilor comerciale cu privire la obligativitatea perceperii avansului la creditele ipotecare, a fost inteles gresit, spun atat oficialii bancii centrale, cat si ai bancilor de pe piata romaneasca.

Singura modificare ce se va produce este, ca din momentul adoptarii regulamentului, fiecare banca va fi libera sa stabileasca daca va impune avansul sau nu. Bancile comerciale insa nu se vor grabi sa renunte la obligativitatea avansului in cazul creditelor ipotecare.

Pe piata asigurarilor se ascute concurenta, dupa ce 21 de societati din Uniunea Europeana si-au anuntat intentia de a intra pe piata romaneasca.

Incepand cu data de 1 ianuarie, orice asigurator sau intermediar in asigurari autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE) poate desfasura activitate in Romania fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.