Rusii de la Alro primeau deja energie direct de la sursa, cu un an inainte ca Basescu sa-i fi trimis lui Seres memorandumul insemnat cu rezolutia prezidentiala. Combinatul avea semnate doua contracte cu Hidroelectrica si Nuclearelectrica, potrivit agentiei de presa NewsIn.

Dan Voiculescu a incercat sa se foloseasca de memorandumul Alro pentru a demonstra ca si presedintele face interventii.

Datele anchetatorilor pun intr-o alta lumina notita lui Basescu: un avertisment discret dat lui Seres. "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale".

Alro cere actiuni la Cernavoda

Cotroceniul a dat ieri publicitatii memorandumul trimis de Alro in aprilie 2006. In cele sase pagini, compania cu actionari rusi se plangea de costurile mari ale energiei si cerea solutii pentru remedierea acestei probleme.

In document, Alro facea doua solicitari: semnarea unui contract de furnizare a energiei pe termen lung (15 ani si mai mult) si/sau implicarea rusilor de la Marco - patronul Alro - in construirea Reactorului 2 de la Cernavoda, ca actionar majoritar. Vara trecuta, Seres dadea ca si exclusa varianta construirii Reactorului 2 cu un actionar majoritar privat.

Alro se plangea ca trebuie sa plateasca un tarif de 31 euro pe megawatt, in timp ce firmele europene din domeniu achizitioneaza electricitate cu doar 22 de dolari pe megawatt. O alta problema era terminarea iminenta a contractului cu Nuclearelectrica - iunie 2006.

Inainte de a semna direct cu Hidroelectrica, Alro a fost clientul Energy Honding, insa a terminat in octombrie 2005 angajamentul cu firma patronata atunci de Bogdan Buzoianu, un apropiat al lui DIP.

Directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat pentru NewsIn la inceputul lui decembrie ca nu a semnat niciun contract cu Alro in urma presiunilor politice, si ca vechiul contract semnat in 2005, care expira in iunie 2006, a fost prelungit pe sase luni.

Integral in Evenimentul Zilei