Aflat in prima vizita la Bucuresti dupa preluarea functiei in Executivul UE, comisarul roman pentru multilingvism, Leonard Orban, nu a ezitat sa-si ia rolul in serios si sa traga de maneca autoritatile romane.

Instabilitatea politica interna, Codul Fiscal care incalca acquis-ul comunitar, institutiile statului care nu au o strategie de comunicare bine definita sunt doar cateva dintre problemele abordate de Orban.

Comisarul roman Leonard Orban a amintit celor care nu au reusit sa depaseasca momentul artificiilor in noaptea aderarii ca Romania se afla sub stricta supraveghere a Comisiei Europene. "Amintesc ca Romania este sub mecanism de cooperare si verificare".

CE poate decide in iunie aplicarea clauzei de salvgardare sectoriala pe Justitie, a spus comisarul, daca Romania nu-si indeplineste reformele asumate in chestiunea Agentiei Nationale de Integritate si a luptei anticoruptie. Daca agentiile de plati pentru fermieri nu vor fi functionale, a mai avertizat Orban, riscam ca UE sa ne taie din fondurile pentru agricultura.

CE vrea sa afle cu cine discuta despre bani, in Romania

Orban a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa-si reactualizeze strategia de comunicare pe teme europene si sa-si clarifice, intern, atributiile in acest sens.

"Comisia vrea sa identifice partenerii romani cu care urmeaza sa comunice", a insistat oficialul, explicand ca o comunicare buna este necesara pentru absorbtia fondurilor structurale.

"Biletelul galben", pe cantarul Bruxelles-ului

CE "analizeaza si calculeaza" cu mare atentie tot ce se intampla in Romania, a spus Orban intrebat de ecourile la Bruxelles ale "biletelului galben" trimis de premierul Tariceanu presedintelui Basescu. "La nivelul CE, lucrurile se analizeaza cu maxima atentie, de aceea reactiile nu sunt rapide", a adaugat el.

"Discutii politice exista in toate tarile comunitare, important este ca ele sa nu impieteze evolutia reformelor. In cazul Romaniei exista inca niste riscuri", a adaugat el. Blocajele, inclusiv cele de politica interna, a subliniat oficialul, scad influenta unei tari la Bruxelles.

Integral in Adevarul