Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat Financial Times, ca biletul pe care i l-a trimis premierul Tariceanu "nu a fost unul foarte inspirat".

Cotidianul britanic comenteaza ca seful statului a evitat sa-l mai critice pe premier, insa a precizat ca "era de datoria lui de a-si face publica nemultumirea".

Totodata, presedintele Basescu a reluat ideea anticipatelor pe care - potrivit sondajelor, le-ar castiga PD.

Potrivit Financial Times, Basescu a expediat repede sugestiile ca tara va avea de suferit din cauza tensiunilor persistente dintre el si Calin Popescu Tariceanu si partidele lor respective.

Basescu asigura Bruxelles-ul ca extrema dreapta din Romania nu reprezinta un pericol

In ceea ce priveste temerile aparute la Bruxelles, potrivit carora aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar permite consolidarea extremei drepte, prin intrarea in Parlamentul European a politicienilor din Partidul Romania Mare, presedintele Basescu a declarat ca partidele extremiste nu sunt mai puternice in Romania decat in alte state europene.

Seful statului roman a adaugat ca aceste formatiuni politice au pierdut din puterea pe care o aveau in urma cu cinci ani, datorita progresului economic si a cresterii standardelor de viata inregistrate in Romania.

Romania va continua lupta impotriva coruptiei

In interviul acordat cotidianului britanic, presedintele Traian Basescu a reiterat faptul ca Bucurestiul nu isi va relaxa eforturile de a incheia reformele si va continua lupta impotriva coruptiei.

"In Romania, politicienii aflati la putere realizeaza ca au incheiat doar o etapa si ca mai avem una, adeseori mai dificila decat prima. Va asigur ca atat eu, cat si Guvernul suntem hotarati sa continuam procesul de modernizare a Romaniei" - a afirmat Traian Basescu.

Uniunea Europeana trebuie sa nu mai depinda de petrolul rusesc

Presedintele Traian Basescu a mentionat, totodata, ca Uniunea Europeana isi poate reduce dependenta energetica fata de Rusia prin limitarea consumului de energie si prin dezvoltarea unor rute alternative de livrare a petrolului si gazelor. "A dispune de un singur furnizor de energie este impotriva conceptului european al economiei de piata. Trebuie sa avem o competitie.

Chiar daca asta presupune investitii mai mari" - a avertizat seful statului roman. Traian Basescu a pledat, de asemenea, pentru o politica energetica la nivelul Uniunii Europene si si-a exprimat sprijinul pentru construirea retelei de conducte Nabucco, ce ar urma sa transporte gaz de la Marea Caspica spre Europa Centrala, tranzitand inclusiv Romania.