Cel de-al patrulea volum din monumentala lucrare Traditia crestina - O istorie a dezvoltarii doctrinei, de Jaroslav Pelikan a aparut in traducere la editura Polirom.

Cu Traditia crestina, Jaroslav Pelikan a reusit sa propuna noi perspective de lectura, avind acces direct la sursele primare grecesti, latinesti, siriace, copte ori slavone.

Volumul Reformarea Bisericii si a dogmei (1300-1700) trateaza in principal unitatea, sfintenia si apostolicitatea Bisericii, raportul dintre autoritatea bisericeasca si centralitatea Scripturii, cel dintre preotia universala si cea sacramentala, realitatea prezentei in Euharistie.

„Aceasta carte este capodopera profesorului Pelikan, o lucrare de referinta in toata istoriografia Bisericii crestine. O asemenea carte nu a mai aparut niciodata. Nu mai exista, pentru spatiul ortodox, o alta lucrare de asemenea anvergura spirituala. Mentorul sau, Adolf von Harnack, a mai realizat o istorie a doctrinei crestine.

Diferenta este ca in timp ce Harnack facea referiri, cu predilectie, la spatiul apusean, Jaroslav Pelikan s-a bucurat de indrumarea teologului ortodox George V. Florovsky, cel care i-a modelat perspectiva asupra crestinatatii rasaritene.

Pelikan a mostenit metoda germana asupra istoriei doctrinei crestine, dar a avut parte si de aceasta viziune care porneste dintr-un interes si dintr-o curiozitate pentru a ajunge la un respect si o intelegere extraordinare fata de traditia Bisericii Ortodoxe, foarte putin cunoscuta in Occident, cel putin pina la marii teologi rusi.” (pr. prof. Nicolai Buga)

Celelalte volume traduse sunt:

• Traditia crestina. O istorie a dezvoltarii doctrinei. Volumul I: Nasterea traditiei universale (100-600)

• Traditia crestina. O istorie a dezvoltarii doctrinei. Volumul al II-lea: Spiritul crestinatatii rasaritene (600-1700)

• Traditia crestina. O istorie a dezvoltarii doctrinei. Volumul al III-lea: Evolutia teologiei medievale (600-1300)

Jaroslav Pelikan (1923-2006) - un mare istoric al crestinismului, poate cel mai cuprinzator din tot secolul XX. Fiul al unui pastor luteran din Slovacia, tinarul Jaroslav a crescut alaturi de mama sa de origine sirba. Lingvist inzestrat la o virsta precoce, Jaroslav Pelikan a primit doctoratul in teologie la virsta de numai 23 de ani (Universitatea din Chicago).

Editor la Encyclopaedia Britannica. Sub ingrijirea sa a fost publicata, intre 1955 si 1971, lucrarea monumentala in douazeci de volume Luther’s Works, dedicata teologiei lui Martin Luther.

In anul 1972 i s-a oferit cea mai inalta distinctie din partea Universitatii Yale (Sterling Professor of History), pentru ca Universitatea din Glasgow sa-i acorde onoarea de a conferentia in cadrul faimoaselor serii Gifford Lectures, o invitatie comparabila cu cistigarea Premiului Nobel.

Dragostea fata de literatura patristica l-a facut pe Jaroslav Pelikan sa ceara in anul 1998 primirea sa in Biserica Ortodoxa. In acelasi an, Jaroslav Pelikan a fost numit de Bill Clinton presedinte al Comitetului pentru Arte si Stiinte Umane.

In 2003, alaturi de Paul Ricoeur, i-a fost inminat premiul „John W. Kluge Prize” al Bibliotecii Congresului S.U.A. In noiembrie 2004, i s-a decernat „Premiul John W. Kluge pentru intreaga activitate in slujba Stiintelor Umaniste”, acordat de Biblioteca Congresului SUA. A incetat din viata la data de 13 mai 2006.