Partidul Radical a a obtinut cele mai multe voturi la alegerile legislative de duminica din Serbia, devansandu-i astfel pe reformatorii proeuropeni. Cu toate acestea, radicalii nu au obtinut majoritatea absoluta care le-ar fi permis sa guverneze.

Intre timp, ministrii de externe ai UE s-au intalnit pentru a analiza rezultatele alegerilor din Serbia, ingrijorati fiind ca acestea au fost castigate de ultranatioanlisti, informeaza Deutsche Welle.

Cele mai multe voturi le-a obtinut Partidul Radical Sarb, pe locul doi este Partidul Democrat, si pe locul trei coalitia Partidul Democrat din Serbia-Noua Serbie.

Conform datelor furnizate de Centrul pentru Alegeri Libere si Democratie, dupa ce au fost prelucrate peste 90% din buletinele de vot Partidul Radical Sarb a obtinut 28,5% din voturi, respectiv 81 de mandate, Partidul Democrat 22,9%, corespunzator la 65 de mandate, coalitia Partidul Democrat al Serbiei-Noua Serbie 16,7%, respectiv 47 de mandate.

Astfel, ultranationalistii devanseaza Partidul Democratic al presedintelui Boris Tadici, si Partidul Democrat al Serbiei, al premierului Voislav Kostunita.

Formatiunea lui Tadici a exclus orice posibilitate de alianta cu radicalii, iar partidul lui Kostunita nu s-a pronuntat inca. Un acord cu Partidul Radical pare insa putin probabil. O alianta intre partidele premierului si presedintelui este foarte posibila, dar negocierile vor fi dificile, avand in vedere dorinta ambelor parti de a conduce noul guvern sarb.

Alegerile din Serbia in atentia UE

Alegerile de duminica erau considerate vitale pentru integrarea Serbiei in UE, un proces impiedicat insa de cooperarea defectuoasa dintre Belgrad si Tribunalul Penal International in ceea ce priveste capturarea unor criminali de razboi.

Ministrii europeni ai afacerilor externe vor analiza luni rezultatele alegerilor legislative din Serbia, dezamagiti ca acestea au fost castigate de ultranationalisti.

Cei 27 nu au ascuns ca doresc sosirea la putere la Belgrad a unei coalitii democratice proeuropene, care ar facilita negocierile pentru un acord de parteneriat cu Uniunea Europeana si pentru viitorul provinciei separatiste Kosovo.