Pentru urmatorii ani, cele mai importante si atractive piete europene ale muncii raman inchise pentru romani. Dar avem compatrioti care se angajeaza oficial in tarile cu vechime in Uniunea Europeana, si nu ca mana de lucru in constructii sau la cules de capsuni. Ce au ei in plus?

Germania nu face exceptie si nici exceptii. Ca majoritatea membrilor UE "cu greutate", Berlinul a restrictionat accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata germana a muncii, de la 1 ianuarie 2007. Este vorba de o perioada de sapte ani, pe sistemul 3-2-2 - cu reevaluari dupa primii trei ani, apoi dupa urmatorii doi.

Sistemul a fost aplicat tuturor membrilor noi: atat celor 10, care au aderat in mai 2004, cat si Spaniei si Portugaliei, care au devenit membre mult mai devreme, in 1986.

Cum forta de munca este in scadere in majoritatea tarilor europene, Germania, ca si alte tari, accepta anual un numar de muncitori straini, pentru munca necalificata in constructii si agricultura, dar si pentru activitati cu calificare - asistente medicale, ingineri, specialisti IT.

Bun-venit specialistilor!

In 2006, numarul oficial de locuri de munca pentru straini era, in Germania, de aproximativ 100.000. In general, se acopera domeniile de activitate unde forta de munca autohtona este slab reprezentata. Totusi, guvernul german evita cu incapatanare sa relaxeze politica imigrationista, pentru a nu-si supara propriii cetateni, in conditiile in care in jur de patru milioane de germani sunt someri.

Sunt insa si cativa romani care se angajeaza in Germania, in pofida tuturor restrictiilor si in conditii financiare egale cu angajatii germani (se stie ca romanii care vin pentru slujbe necalificate, de munca fizica, prin agentii de plasament, sunt platiti mult mai putin decat ar fi niste nemti care ar face aceeasi activitate).

Pentru ei se obtin permise de munca, li se ofera transport gratuit si cazare avantajoasa. E vorba de specialisti. Medici, IT-sti, finantisti - forta de munca cu inalta calificare gaseste oricand un job in Germania.

Specializare inedita

Este si cazul lui Silviu Sabiescu, care de la 1 ianuarie este angajatul unei mari companii de reasigurari din Koln. Lucreaza in domeniul financiar, specializarea actuariat. Este, deci, actuar. Poate ca multi dintre noi nu avem nici cea mai vaga idee ce inseamna acest job.

Actuarul este un fel de matematician angajat de companiile de asigurari pentru a calcula prime de asigurare, rezerve, dividende, rate de tot felul, luand in considerare diversi factori de risc.

Practic, actuarii sunt experti in calcularea riscului unor evenimente viitoare, potential neplacute, si in a veni cu solutii creative de reducere a impactului acestor eventuale intamplari. Actuarii sunt la mare cautare, chiar si in Romania.

Sunt tineri, bine platiti, nu stau mult la o firma, pentru ca vine, de obicei repede, o oferta mai buna de altundeva.In varsta de 28 de ani, Silviu Sabiescu a terminat ASE in 2002 si s-a angajat ulterior la o companie de asigurari romaneasca, unde a invatat abc-ul profesiei.

Primul loc de munca cu adevarat solicitant a fost la o multinationala din domeniul asigurarilor - punctul de plecare spre o cariera in strainatate. "Mi-am dorit intotdeauna sa lucrez afara, am dat multe examene de recunoastere profesionala internationala, prin corespondenta, la Institutul de Actuariat din Marea Britanie.

Despre jobul pe care l-am obtinut acum am aflat de la oameni din asigurari cu care am colaborat. Alti colegi au plecat insa prin agentii de recrutare", spune Silviu Sabiescu. Mi-a povestit ca are fosti colegi de facultate sau de serviciu care lucreaza in Anglia si Germania la companii cu nume mari, ca actuari sau in pozitii care cer aptitudini tehnice in finante.

Primul pas, un CV

Dupa ce a aflat de job, prin cunoscuti, a trimis un CV, intai la Viena, pentru ca acolo era pozitia disponibila. A fost chemat la un interviu, unde a intalnit oameni respectuosi, seriosi, directi. Toate cheltuielile de deplasare i-au fost, desigur, achitate de companie. "Am cunoscut, practic, toti oameniii cu care urma sa lucrez. Si ei pe mine", spune Silviu.

Ulterior, din cauza unor probleme tehnice cu permisele de munca in Austria, a fost redirectionat spre sediul central al companiei, la Koln.

Integral in Banii Nostri