Autoritatea de Control a Guvernului a inceput ieri o actiune de verificare privind procedura de derulare a licitatiei pentru executarea lucrarilor la tronsonul de autostrada Bucuresti-Ploiesti, castigata de firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa.

“Exista suspiciuni cu privire la faptul ca modificarea conditiilor de participare la licitatie sunt in afara prevederilor Ordonantei 60/2001 privind achizitiile publice”, a declarat ieri ministrul delegat pentru Control, Cristian David. Actiunea de control se deruleaza la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au acuzat reciproc de favorizarea unor “oligarhii” cu interese economice. Tariceanu s-a referit la repararea unor tronsoane ale autostrazii Bucuresti-Pitesti, lucrari incredintate “firmei care detine restaurantul Golden Blitz”.

In replica, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca premierul a facut afirmatii eronate privind favorizarea anumitor firme pentru lucrari de infrastructura si ca a incurcat contractul pentru autostrada Bucuresti-Pitesti cu cel pentru autostrada catre Ploiesti.

In ceea ce priveste modificarea conditiilor cuprinse in caietul de sarcini pentru lucrari de infrastructura coordonate de Ministerul Transporturilor, Berceanu a aratat ca au fost relaxate conditiile de participare, pentru a putea permite accesul cat mai larg al firmelor romanesti.

Oamenii de afaceri Dorin Cocos, Dan Besciu, Costel Casuneanu si Dorinel Umbrarescu, patronii firmelor care au castigat licitatia, au respins si ei acuzatiile sefului Executivului, aratand ca au obtinut legal contractele, in urma unor licitatii.

Asocierea dintre firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa a fost desemnata in toamna anului trecut castigatoare a licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Bucuresti-Ploiesti, de la kilometrul 19,5 la Ploiesti.