In sporturile de iarna europene, Austria reprezinta superlativul relativ (relativ la toate tarile cu o singura exceptie), iar Elvetia - superlativul absolut. Recent promovata in prima divizie a schiorilor, Bulgaria reprezinta comparativul. Este, cu alte cuvinte, o destinatie comparabila cu Slovenia, Slovacia si, de ce nu?, chiar cu unele zone din Italia.

Romania este, in acest timp, mai ales pentru noi, unitatea de referinta. Adica ne putem referi la Valea Prahovei cu sintagma „mai rau de-atat nu se poate“.

Obisnuiti cu schimbarile vremii consemnate odata cu schimbarea vremurilor, romanii au tresarit in decembrie, cand au vazut la televizor ca in Alpii austrieci nu prea e zapada. Unii au tresarit de bucurie, dupa principiul referitor la capra colegilor de UE, iar altii s-au ingrijorat pentru vacantele lor.

Ca doar platisera sejururi in patria lui Mozart si pentru a scapa de loteria precipitatiilor de la noi. Dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza, nici unii, nici altii nu aveau motive sa tresara: in Austria s-a schiat in conditii perfecte.

Se poate si mai ieftin, dar e pacat!

O vacanta la schi in Austria nu este ieftina. Una peste alta, te costa cam 100 de euro pe zi de persoana, in cazul sejururilor de minimum o saptamana si al deplasarii cu masina. Multe preturi sunt comparabile cu cele din Romania sau chiar mai mici, numai ca, spre deosebire de noi, acolo sunt mult mai multe tentatii. Cu alte cuvinte, se poate obtine un sejur si cu mai putini bani, dar e pacat.

Una dintre cheltuielile semnificative, comparabila chiar cu cazarea, este reprezentata de skipass. Exista oferte combinate, cazare + skipass, mai avantajoase, insa ponderea transportului pe cablu se pastreaza.

Spre deosebire de sistemele practicate la noi - achizitionarea de bilet la fiecare urcare sau cumpararea de puncte care se consuma apoi in functie de numarul de urcari si de tipul instalatiei, in Austria skipass-ul are la baza unitati de timp - zile sau jumatati de zi.

Evident, incepatorii sau cei care nu fac multe coborari sunt dezavantajati, insa majoritatea nu se incadreaza in aceste categorii.

Tariful pentru o zi este de aproximativ 30 de euro, comparabil cu pretul unei zile de schi la Predeal, de exemplu. Diferentele sunt insa uriase, incepand cu numarul de instalatii la care ai acces si terminand cu calitatea partiilor. Evident, achizitionarea unui abonament pentru mai multe zile atrage dupa sine scaderea pretului unitar - pentru 7 zile se platesc aproximativ 190 de euro.

Schi si orientare turistica

Daca tot bati 1.500 de kilometri pana in Austria, nu este atat de important cat costa sa schiezi, cat mai ales ce ti se ofera in banii acestia. Or, la acest capitol, nu mai exista niciun fel de comparatie.

Obisnuiti cu statul la coada cu orele la telecabina din Sinaia sau la teleschiul de pe partia Bradul din Poiana, romanii vor fi surprinsi sa constate ca in Austria un skipass iti confera acces intr-un domeniu schiabil pentru a carui explorare ai nevoie de cateva zile.

Spre exemplu, domeniul Schmittenhohe, care are ca punct de pornire statiunea Zell am See, poate fi accesat prin intermediul a trei telegondole de mare capacitate, care ii urca pe schiori la circa 1.400 m altitudine. De-acolo, nu mai putin de 8 telescaune si peste 20 de teleschiuri asigura accesul pe intreg domeniul.

Sistemul este gandit cu precizie, astfel ca poti strabate toata zona de la un cap la altul fara sa ajungi in situatia sa urci vreo panta cu schiurile in spate.

Ca si cum acest lucru n-ar fi fost de ajuns, pentru un pret cu doar 10% mai mare, valabilitatea skipass-ului poate fi extinsa in intreaga zona Europasportregion, care mai cuprinde, in afara de Schmittenhohe, ghetarul Kitschsteinhorn (3.209 m) si Maiskogel. In afara de cateva zeci de kilometri de partie in plus, posesorul unui astfel de skipass beneficiaza si de zapada eterna de pe ghetar.

Integral in Saptamana Financiara