Comisia PE, care a investigat activitatile ilegale ale CIA in Europa, a adoptat marti raportul final intocmit de Claudio Fava. Raportul nu aduce multe elemente noi fata de cel din iulie si se bazeaza mai mult pe presupuneri. Publicatia EUobserver noteaza ca raportul Fava a starnit tensiuni in randul parlamentarilor europeni.

Potrivit International Herald Tribune popularii europeni au incercat, luni, prin amendamentele propuse sa reduca tonul critic al raportului.

In favoarea raportului au votat reprezentantii Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) si eurodeputatii socialisti. Membrii grupului PPE-DE s-au pronuntat impotriva documentului.

Raportul nu contine dovezi directe care sa ateste faptul ca CIA a detinut centre de detentie secrete in Europa insa acuza mai multi inalti oficiali ai UE, printre care si inaltul reprezentant pentru politica externa, Javier Solana, ca nu au cooperat cu anchetatorii si nu le-au pus acestora la dispozitie toate informatiile pe care le au in privinta programului american de detentie.

Prin amendamentele propuse luni, popularii europeni au incercat sa tempereze tonul critic, sustinand ca, desi zborurile CIA - peste 1.000 de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, conform datelor PE -au fost secrete, ele au avut loc in tari aliate ale SUA, iar dovezile existente pana in prezent nu atesta in mod direct incalcari ale normelor europene in privinta drepturilor omului.

Raportul Comisiei temporare a Parlamentului European mentioneaza 1.245 de curse aeriene efectuate de CIA in spatiul aerian european pentru posibilul transfer al suspectilor de terorism.

Documentul se refera la 13 state membre ale Uniunii Europene, suspectate ca au permis survolarea spatiului aerian de catre avioanele CIA. Pe lista figureaza Germania, Marea Britanie, Irlanda, Romania si Polonia. Parlamentul European se va pronunta in plen asupra versiunii finale a raportului la jumatatea lunii februarie.

In Parlamentul European exista pareri divergente despre aceasta problema, socialistii, liberalii si ecologistii cerand ca guvernele UE sa raspunda marturiilor indivizilor care sustin ca au fost rapiti de pe teritoriul european si torturati de agenti americani.

Acuzatiile privind practicile CIA si existenta unor centre de detentie secrete in Europa de Est au fost dezvaluite prima data in noiembrie 2005 de Washington Post. Human Rights Watch a identificat ulterior Polonia si Romania ca posibile tari-gazda pentru presupuse inchisori secrete, ceea ce Varsovia si Bucurestiul au negat in mod repetat.

In septembrie 2006, presedintele american George W. Bush a recunoscut ca suspectii de terorism au fost detinuti in inchisori secrete ale CIA de peste ocean, fara a specifica unde.