Mai mult de jumatate dintre furnizori de credite de consum controlati in luna decembrie de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au primit amenzi in valoare toatala 153.200 de lei. Furnizorii au fost sanctionati pentru ca nu respectau prevederile legale privitoare la regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate persoanelor fizice, informeaza institutia.

Printre neregulile descoperite se regasesc nerespectarea normelor privind publicitatea, informarea consumatorilor privind calcularea dobanzii anuale efective si forma contractelor.

In cadrul actiunii de control au fost verificati 164 furnizori de credite de consum si au fost constatate abateri de la normele legale in vigoare la 89 operatori economici ( 54,26%).

Pentru abaterile constatate inspectorii ANPC au aplicat 52 de amenzi contraventionale in valoare de 153.200 lei si 37 de avertismente.

In municipiul Bucuresti au fost verificati patru operatori economici, aplicandu-se o amenda contraventionala in valoare de 300 lei. In judetul Bacau au fost constatate nereguli la toti cei sase operatori economici controlati, in vreme ce in judetul Cluj au fost verificati un numar de cinci operatori economici, din care la doi s-au constatat abateri.

In judetele Neamt si Mures toti operatorii economici controlati au fost gasiti cu abateri de la legislatia in domeniu, in timp ce in judetul Arad doar unul din cei zece furnizori de credite de consum controlati a fost gasit in neregula.