Doua lucruri avem a va spune saptamina asta. Unu: in exclusivitate pentru Academia Catavencu, primarul si pedistul Videanu a declarat ca va scoate Dalli (ii stiti, aia cu parcarile) din Bucuresti. Lucru mare, nene, dupa ce de doispe ani incoace astora de la Dalli nu li s-au intimplat decit lucruri bune din partea Primariei si mai ales din partea PD.

Deci, Videanule: pina nu vedem, nu credem. Do-va-da! Do-va-da! Doi: ca sa intelegeti (si sa injurati in cunostinta de cauza) cui datorati nenorocirea cu parcarile din Bucuresti, va dam in numarul asta, pe tava, contractul dintre Dalli si Primaria Capitalei.

Trageti frina de mina si deschideti geamul, ca veti citi lucruri mult mai nasoale decit amenzile pentru parcare ilegala: cine i-a imbuibat pe cocosii de la Dalli pina am murit noi de inima in trafic si mai ales ce acte au semnat pentru asta.

Videanu se da Cocos: „Voi intra in conflict cu Dalli“

Asadar, era cam vineri pe la prinz, saptamina trecuta, cind am vorbit cu Videanu. L-am intrebat de ce nu face parcari subterane si daca nu cumva, din intimplare, nu face pentru ca Dalli are exclusivitate pe tot ce inseamna parcare publica in Bucuresti. Exclusivitate prin contract, sa ne intelegem.

Si numai ce-l aud pe dom’ premare ca zice, cu gurita aia a lui: „Voi intra in conflict cu Dalli!“. Ce sa zic, nu ma asteptam. Practic, omul mi-a spus ca-i va scoate pe parcagii din Bucuresti.

Nu de alta, da’ s-au chinuit cinci primari de Bucuresti, printre care pedistii de Basescu si Murgeanu, sa nu-l deranjeze pe Dalli (fost al lui Cocos si al nevestei Udrea, acum tot al lor, dar pe numele altor oameni), timp de 12 ani.

Si acum vine Videanu de la Videle sa arunce la gunoiul istoriei contabile de smen ditamai simbolul Capitalei?! Mi-am revenit miraculos din soc si am parat: da’ Dalli are contract pina in 2010, nu puteti sa-i scoateti din afacere! Dar primarul a fandat si a ripostat: cica a gasit o modalitate juridica prin care poate trece peste „dreptul de preemptiune“ al lui Dalli asupra a tot

ce inseamna parcare publica in Bucuresti. Sa mori tu, Videanule?? O faci tu pe asta? Si inca ceva: cum adica „drept de preemptiune“? Pai, cine le-a dat drept de viata si de moarte astora asupra parcarilor din Capitala?

Primarul umbla cu dedesubturi in problema parcarilor

Ca sa ma convinga definitiv, Videanu mi-a explicat de ce a ajuns el la concluzia ca trebuia sa scoata Dalli-ul din oras.

Pentru ca, cica, Primaria intentioneaza sa construiasca 22 de parcari subterane in zonele centrale ale orasului (Piata Universitatii, Piata Amzei, Piata Dorobanti, Piata Charles de Gaulle, Piata Garii de Nord, Strada Barbu Vacarescu - Bdul Lacul Tei - Circul Globus, Piata Hurmuzachi, Piata Sudului, Piata Alba Iulia, Bdul Magheru - Magazinul Eva,

Esplanada Gara Baneasa, Parcul Herastrau - Pavilion H - Parc de distractii, Soseaua Stefan cel Mare - Aleea Circului, Strada Edgar Quinet).

Or, a mai zis Videanu, are deja trei oferte de la firme de afara (nu spui care, persoane juridice importante) care ar baga niste carute de euroi in parteneriate publice-private pentru parcari subterane, dar care vor si malaiul de la suprafata.

Prin urmare, a spus primarul, nu are incotro, e nevoit sa le ia cascavalul celor de la Dalli, cu toate ca aia au clauze de exclusivitate, preemptiune si contract valabil pina in 2010. Bine, Videne, sa o vedem si pe asta. Da’ sa stii ca nu te asteptam mai mult de luna martie, cind (dupa cum ne-ai zis noua la telefon) o sa faci licitatie pentru construirea parcarilor subterane.

Cine e cel mai tare din parcare si, mai ales, de ce

De ce e Dalli greu de ucis de catre Primarie? Nu numai pentru ca a fost a lui Cocos & Udrea (si acum e a asociatilor lor), ci si pentru ca tocmai Primaria a crescut-o, de mica. A hranit-o cu ce era mai bun si a bagat in ea steroizi contractual-financiari cu linguroiul.

De exemplu, primul contract, prin care Primaria hotara concesionarea parcarilor din Bucuresti firmei Dalli Exim, a fost incheiat in septembrie 1995 si acolo exista o clauza foarte interesanta: „Agentul (Dalli - n.r.) va prelua in exploatare si Bunurile amenajate in zona definita anterior, in aceleasi conditii de exploatare in care a fost cistigata licitatia pentru

exploatarea parcajelor“. Deci, mai pe scurt: orice parcare ar fi construit Primaria, aceasta ar fi ajuns tot in administrarea concesionarului, adica a lui Dalli. Ca sa vezi lucrul dracului, in contract nu se precizeaza nicaieri despre ce fel de parcari se vorbeste. Adica nu se spune niciunde daca parcarile alea sint terane, subterane sau supraterane.

Ceea ce inseamna ca, practic, daca esti Primarie si vrei sa faci o parcare subterana in Bucuresti, tre’ sa-l intrebi pe Dalli: ne dati voie sa facem? Ei bine, cu ocazia asta ati inteles si de ce nu s-a facut nimic pina acum in acest sens. Pentru ca, da, v-ati prins, soferilor, asta e clauza de preemptiune la care se referea Videanu cind l-am sunat noi. Asta e exclusivitatea de care tot auzim vorbindu-se in oras.

Halaicu a dat totul pe nimic, Ciorbea a mai pus ceva peste

Articolul din contract care ii dadea lui Dalli monopol pe parcarile Primariei nu ar fi fost posibil daca, la inceput, nu ar fi fost un om. Un om atit de primar incit putea semna contracte din partea Primariei. Iar acel articol la care ne referim nu ar fi supravietuit 12 ani daca dupa acel prim om nu ar fi fost alti patru, la fel de primari.

Pentru asta, primul om a semnat un contract, iar urmatorii patru au parafat opt acte aditionale. Astfel, in ordinea numerelor de pe tricou, primul semnatar a ceea ce avea sa devina un model de contract incheiat in defavoarea autoritatilor publice este distinsul domn Crin Halaicu.

Pentru cei mai mici care ne citesc si nu au auzit de aceasta personalitate publica marcanta nici macar in injuraturile parintilor, trebuie sa mentionam faptul ca mandatul acestuia s-a incheiat, din fericire, in anul 1996. Nu inainte, insa, de a fi apucat sa mai incheie un act aditional prin care mai incredinta firmei Dalli citeva locuri de parcare.

Va sa zica, Halaicu este cel care, in ’95, a semnat contractul cu parcagiii. Urmatorul pe lista primarilor care au semnat pentru Dalli a fost Ciorbea, omul cu luminita de la capatul tunelului. In septembrie 1996, acesta a incheiat al doilea act aditional prin care se incredintau concesionarului citeva terenuri virane, ce urmau sa devina parcari.

Din partea Dalli, actul aditional a fost semnat de Dorin Cocos (sotul Elenei Udrea) si Adrian Petrache (omul lui Alexandru Bittner).

Dalli a luat cinci ani de la Lis si inca cinci de la Murgeanu

Domnul Viorel Lis (acest adevarat parinte al PNG-ului care e acum al lui Becali) este un capitol aparte in istoria actelor aditionale, domnia sa fiind campionul absolut al acestora, cu patru bucati semnate intre ’97 si ’99.

Capodopera sa este actul aditional numarul 6 din 1999, prin care Primaria reinnoieste contractul de concesiune cu o durata egala cu cea a contractului initial, adica cinci ani. Bravo, domnu’ Lis! La mai mare! Norocu’ nostru ca nu mai sinteti primar. Din partea Dalli semnau, deja, protejatii lui Cocos si Bittner, adica domnii Radu Jianu si Gabriel Mihnea Lucov.

Istoria acestui contract nu poate fi, insa, imaginata fara semnatura unui mare presedinte al neamului nostru de fraieri. Ha, ha, ati ghicit! Este vorba chiar despre intiiul marinar al tarii, la acea vreme doar intiiul intre primarii Capitalei, Traiaaaaan Baaaasescuuuu. Care a dat si el cu subsemnatul pe un act aditional.

Incheiat la 1 martie 2004, actul nu-i mai da nimic lui Dalli, dar nici nu-i ia ceva (in afara de TVA-ul pe care parcagiii oricum trebuia sa-l plateasca). E de observat, insa, ca Basescu nu a vazut nimic in neregula la contractul cu Dalli. Nici nu avea cum, doar pe vremea aia domnul Udrea era inca actionar acolo.

Ar trebui sa mai zicem ceva si de Razvan Murgeanu, primar interimar intre mandatul Basescu si mandatul Videanu. Murgeanu n-a stat prea mult, da’ uite ca a apucat sa se razbune pentru asta: a semnat si el un act aditional prin care prelungea concesiunea Dalli cu inca cinci ani, pina in 2010.

Avem impresia ca prin Primarie umbla o vorba: nu esti primar daca n-ai semnat un aditional cu Dalli.

Basescu i-a cedat parcarile subterane Elenei Udrea

Dincolo de numerele de pe tricourile primarilor care au jucat in parcarile Dalli, mai exista si alt fel de numere. De exemplu, exista numarul locurilor de parcare detinut de monopolisti.

Care era de 1.866, locuri de suprafata, in 1995, si a ajuns la 5.753 in 2007 (dintre care 2.508 sint locuri de parcare subterane, luate foarte usor de Dalli tot de la Primarie, adica de la Service Ciclop SA, care le detinea).

Despre numerele contabile, ar fi de zis asa: ca, in 2006, Dalli a dat Primariei (conform declaratiilor lui Radu Jianu, directorul firmei) 22 de miliarde de lei vechi, adica vreo 600.000 de euro, adica 55% din veniturile totale incasate din parcari.

Suma destul de mica si destul de greu de inghitit, mai ales ca acelasi Jianu ne spunea ca numai in decembrie 2006 a dat la Primarie patru miliarde de lei vechi, deci peste 100.000 de euro. Numai intr-o luna. Ca sa nu mai zicem ca, in 2004, cifra de afaceri a Dalli a fost de vreo patru milioane de euro, deci mult mai mult decit ne zice Dalli noua.

Omul lui Cocos se da la Videanu: „Haaahaaaaahaaaaahaaaaa!“

Va sa zica, ati prins ideea: Videanu se da mare si zice ca va scoate Dalli din oras, desi fosta firma a lui Cocos nu numai ca are contract pina in 2010, dar mai are si drept de exclusivitate si preemptiune asupra parcarilor Primariei Capitalei.

Tot asa, ati inteles, din ce v-am spus pina acum, ca nici unul dintre primari, de la Halaicu la Videanu, nu a facut ceva ca sa rezolve problema parcarilor din acelasi motiv al contractului cu Dalli. Ba mai mult, i-au girat pe cocosi cu acte aditionale pina ni s-a facut noua rau invirtindu-ne cu masinile pentru un loc de parcare.

Si ca sa intelegeti si mai bine care e pozitia Dalli in chestiunea parcarilor subterane pe care vrea sa le faca Videanu, cititi ce ne-a spus directorul Dalli Jianu cind i-am zis ca primarul vrea sa le ia parcarile. Deci a zis asa: „Haaahaaaaahaaaaahaaaaa-haaaahaaaahaaaaa-hiiiiiiihiiiiiiii-haa aaahaaaa!“.

Ai citit, Videanule, declaratia lui Jianu? Hai, sa te vedem, „primarul care face“.

articol de :

silviu.apostol@catavencu.ro

catalin.prisacariu@catavencu.ro