Cotidianul Ziua de Cluj a publicat pe internet rechizitoriul intocmit de procurori impotriva jurnalistilor din cadrul retelei Gazeta, informeaza Media lui Comanescu.

Printre cele mai grave acuzatii se numara aceea de apartenenta la un grup infractional organizat si santaj calificat.

Fragmente din document

  • "In cursul anului 2002 inculpatii Man Liviu Aurel, Grama Aurelian si Parcalab Calin Dan au infiintat saptamanalele “ Gazeta de Cluj”, “Ziarul de Mures” si, respectiv, “Gazeta de Maramures”.
    Sumele necesare editarii si publicarii fiecaruia dintre aceste ziare, de circa 200.000.000 ROL / luna au fost atrase, in principal, prin incheierea unor contracte de publicitate. Unele dintre contracte au fost incheiate prin santajarea unor persoane vatamate".

  • "Pe baza probatoriului administrat in cauza am stabilit ca activitatea grupului infractional organizat s-a desfasurat neintrerupt din anul 2004 si pana in prezent, pe raza judetelor Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Bihor si Mures, prin intermediul a 10 publicatii care au aparut sub sigla “Trustul Gazeta”."

  • "La publicatiile din cadrul trustului, cu referire directa la “Gazeta de Cluj”, “Gazeta de Bistrita” si “Buna Ziua, Ardeal”, au fost cooptati ca si angajati sau colaboratori persoane care au lucrat anterior in diferite institutii ale statului si detin date sau informatii compromitatoare sau au acces la astfel de informatii cu privire la politicieni,
    persoane potente financiar sau care ocupa functii importante in administratia locala sau in institutii publice."

  • "Grupul infractional este condus de inculpatul Liviu Man Aurel ce detine, asa cum am aratat si anterior, functia de director general in cadrul Trustului de presa “Gazeta”.
    Toate datele, informatiile, zvonurile ( de natura a putea fi folosite la un eventual santaj ), indiferent daca acestea sunt reale sau false si fara sa fie verificate temeinic ) culese de ceilalti membrii ai grupului infractional precum si de la alte persoane angajate in cadrul trustului sunt comunicate inculpatului Liviu Man Aurel."

  • "Inculpatii Grama Aurelian si Parcalab Calin Dan au avut rolul de a dezvolta structura teritoriala a grupului, acestia infiintand si coordonand activitatea ziarelor din judetele Mures si Sibiu, respectiv Maramures, Bacau si Neamt.
    Cei doi erau cei care selectau persoanele ce urmau a fi santajate, coordonau campaniile ce se duceau impotriva lor,inclusiv activitatile de culegere de informatii cu privire la aceste persoane, incheiau contractele cu partile care cedau santajului fie personal, iar in unele cazuri, urmare a santajului primeau direct bunuri sau sume de bani, fara a incheia contracte."

  • "Printre primele demersuri ale membrilor grupului infractional, la deschiderea unor noi redactii, erau acelea de a identifica si racola persoane foste sau actuale angajate ale unor institutii ale statului, si cu precadere, ale structuri informative. "

  • "Din probele administrate rezulta ca inculpatii, invinuitii si ceilalti membrii ai grupului infractianal s-au folosit de calitatea lor de ziaristi, pentru a santaja atat persoane publice cat si private, utilizand informatii de presa in mod tendentios, cu rea-credinta, activitatea lor neavand drept scop o corecta informare a opiniei publice."

  • "Tot inculpatul Liviu Man Aurel este cel care are controlul absolut asupra continutului articolelor, care privesc persoana santajata, (chiar daca in cele mai multe situatii articolele sunt scrise de ceilalti angajati ai trustului de presa) precum si cu privire la momentul aparitiei acestora.
    Articole sunt republicate periodic cu mici modificari, prin rotatie, in una din publicatiile apartinand trustului."

  • "In general, articolele porneau de la fapte sau imprejurari reale, dar care au fost distorsionate in mod voit si prezentate tendentios, de cele mai multe ori, prin interventia directa a invinuitei Onac Memoranda Suppllexa . Au existat si situatii in care articolele nu au avut nicio baza reala, fiind pure inventii."

    Citeste materialul de urmarire penala