Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, marti, ca social-democratii vor initia propria varianta a legilor sigurantei nationale, prin care vor propune desfiintarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Liderul PSD propune ca in locul CSAT, sa fie infiintat un Consiliu al Securitatii Nationale.

Propunerea este surprinzatoare, daca tinem cont de faptul ca in urma cu un an, Ion Iliescu vedea intr-o initiativa similara a PNL dovada infantilismului politic, iar legea actuala de functionare a CSAT este opera guvernului PSD.

Geoana vrea un reprezentant al Opozitiei in CSAT

Liderul PSD considera ca in prima faza trebuie modificata legea functionarii CSAT-ului, astfel incat sa fie schimbata denumirea institutiei in Consiliul National al Apararii Nationale. De asemenea, componenta acestui Consiliu - in viziunea lui Geoana - trebuie sa aiba si un membru al Parlamentului, numit din partea Opozitiei.

Geoana propune o comasare comisiilor de control a serviciilor secrete intr-una singura, iar presedintele acesteia sa fie si membru in Consiliul National al Apararii Nationale. Geoana sustine ca dupa introducerea unor noutati in legea de functionare a CSAT-ului, trebuie modificata si Constitutia Romaniei.

In opinia lui Geoana, o astfel de masura este necesara pentru ca, in actuala formula, CSAT este paralizat din cauza "luptei" dintre presedinte si premier, care sunt de "culori" diferite.

Iliescu, acum un an: "Infantilism politic"

In vara anului 2006, pe fondul divergentelor cu presedintele Traian Basescu referitoare la legile sigurantei nationale, PNL a propus desfiintarea CSAT, pe motiv ca este o institutie de tip sovietic.

PSD a reactionat la acea propunere prin Ion Iliescu, care a declarat in calitatea sa de fost presedinte ca desfiintarea CSAT este dovada unui infantilism politic.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este autoritatea administrativa autonoma investita, potrivit Constitutiei, cu organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta nationala.

Activitatea CSAT este supusa examinarii si verificarii parlamentare.