Un oficial al Guvernului american va discuta miercuri, la Praga, cu reprezentanti din statele est-europene, inclusiv Romania, pe tema eliminarii vizelor. Anuntul a fost facut public printr-un comunicat de presa transmis de ambasada americana, citat de Reuters.

Secretarul adjunct pentru Afaceri Internationale din cadrul Departamentului de Securitate Interna, Paul Rosenzweig, se va intalni cu oficiali din cele 13 tari care fac parte din asa-numita "foaie de parcurs", menita sa faciliteze regimul de calatorie.

"Reformele, in cazul in care vor fi aprobate de Congres, vor creste elementele de securitate ale programului, oferind, intr-un final, posibilitatea de a calatori liber pe teritoriul Statelor Unite cetatenilor din tarile care indeplinesc aceste elemente de securitate", se preciza in comunicatul emis de ambasada SUA.

Liderul de la Casa Alba, George W. Bush, a anuntat in luna noiembrie ca va colabora cu Congresul in privinta programului de vize.

Cele 12 tari membre UE si care vor participa la discutii sunt: Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania si Slovacia, Grecia. Pe langa acestea va mai lua parte si Coreea de Sud.

Statele membre UE care au aderat la blocul comunitar in 2004 au exercitat mult timp presiuni asupra Washingtonului pentru a include cetatenii lor in programul de vize de care se bucura statele din Europa occidentala.