Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a explicat la "100%" (Realitatea TV) ca acuzele aduse de premierul Tariceanu presedintelui Basescu privitoare la o interventie a acestuia pentru modificarea caietului de sarcini la licitatia pentru construirea autostrazii Bucuresti-Pitesti sunt complet false.

In speta amintita de premier nu a avut loc o modificare a caietului de sarcini in favoare firmei Euroconstruct (firma la care este actionar majoritar si patronul restaurantului Golden Blitz) ci s-a facut doar o "precizare" ceea ce o practica uzuala la licitatii si nu modifica natura acesteia.

Caietul de sarcini cuprindea o prevedere care cerea ca firma participanta la licitatie sa fi construit minimum 45 de km de autostrada. ori aceasta prevedere defavoriza clar firmele romanesti care nu aveau cum sa indeplineasca aceasta cerinta, Romania avand cu putin peste 200 de km de autostrada, a declarat Radu Berceanu.

Astfel, prin precizarea adusa caietului de sarcini s-a specificat ca firma trebuie sa aiba un numar de km de sosea realizati si nu de autostrada.

Taxa de autostrada de 5 euro/100 km

Radu Berceanu a declarat in finalul emisiunii ca circulatia pe autostrada s-ar putea face in viitor contra unei sume de 5 euro platita la fiecare suta de km. Ministrul spune ca va fi insa vorba doar de autostrazile care se construiesc in acest moment fiind foarte probabil ca autostrada Bucuresti-Pitesti sau Bucuresti-Constanta sa fie excluse de la aceasta taxa.

Berceanu a precizat insa ca pana sa se ajunga la impunerea taxei va mai dura, iar taxa va trebui coroborata impreuna cu alte atxe suportate de soferi in acest moment astfel incat sa nu fie o impunere prea mare.

"Daca o sa fie taxe de autostrada va fi un alt sistem in legatura cu circulatia pe drumurile nationale in sensul ca nu o sa mai fie neaparat rovigneta si taxele de acum si taxele de autostrada. Pana la urma, atunci cand mergi pe autostrada 100 de km consumi combustibil mai putin cu 1,5 euro, ai o uzura mai mica de 1 euro, eviti accidente si ajungi mai repede.

Avem nevoie de un circuit financiar ca sa terminam mai repede autostrazile pe care ni le-am propus sa le construim", si-a incheiat argumentatia Radu Berceanu.

Udrea trebuia sa se consulte mai intai cu liderii partidului

Elena Udrea nu este foarte bine familiarizata cu modul de functionare al PD-ului, crede Radu Berceanu care spune ca aceasta ar fi trebuit sa se consulte mai intai cu liderii partidului fiind vorba de o dezvaluire extrem de importanta.

Liderul PD mai spune ca Traian Basescu nu le-a sugerat niciodata pedistilor sa iasa de la guvernare.