Traian Basescu a incercat prin discursul sau de la televiziunea publica sa le arate oamenilor ca este deasupra partidelor si a jocurilor de culise, ca actorii actualei puteri adusi in scena de el dupa alegeri sunt nerecunoscatori si ca politica autohtona continua sa se faca la mica intelegere.

Presedintelui i-au lipsit, de data aceasta, obisnuita siguranta de sine si constructia discursiva prin care reusea sa demonstreze ca stapaneste lucrurile, lasand astfel sa se inteleaga ca nu este un simplu actor in roluri dinainte stabilite, ci un politician care nu poate juca orice partitura.

Seful statului a fost rece si detasat cu Partidul Democrat, pe care pana acum l-a protejat si favorizat, ajutandu-l in acest fel sa creasca substantial in sondajele de opinie.

Vadit nemultumit de pozitiile ambigue ale amicilor sai democrati, Traian Basescu se distanteaza de PD fara sa ia poate in calcul ca orice strategie initiata de la Cotroceni trebuie sa aiba suficienta sustinere in randurile partidelor parlamentare. Prin delimitarea de Partidul Democrat, presedintele se izoleaza si mai mult, devenind in acelasi timp mai vulnerabil.

Simpatia de care se bucura si povestile binevoitoare care se spun despre el incep sa paleasca in fata ofensivei politice pornite de grupurile de interese si de partidele adversare.

Demararea suspendarii presedintelui, chiar daca nu are sanse de izbanda, va avea efecte serioase asupra imaginii sefului statului, mai cu seama ca in paralel au loc reasezari interesante: PSD si PNL isi descopera tot mai multe afinitati, fractiunile influente din serviciile secrete se regrupeaza de partea liderilor flexibili, trusturile de presa influente fac deja propaganda anti-Basescu.

De altfel, zilele acestea unul dintre marii patroni media, Sorin Ovidiu Vantu, care detine Realitatea TV, "Cotidianul" si "Academia Catavencu", se lauda intr-un interviu ca nu-l place pe Basescu si ca presedintele ar fi "o personalitate croita psihosomatic pe distrugere", facand si o demonstratie elaborata a acestei afirmatii.

Chiar inainte de a face aceste marturisiri, Realitatea TV pare sa fi intrat intr-o campanie dura antiprezidentiala, iar spusele patronului nu fac decat sa-l ameninte direct pe Traian Basescu intr-un moment delicat al mandatului sau.

Seful statului ar putea observa ca impotriva sa nu este doar concertul social-democratilor lui Iliescu cu extremistii lui Vadim, conservatorii lui Felix si liberalii lui Tariceanu sau cel al mandarinilor de presa, ci si cel al Elenei lui Cocos, care se joaca periculos cu focul.

Sistemul complicat de relatii tesute intre servicii, politicieni, oameni de afaceri si care s-a opus permanent democratizarii tarii si inscrierii ei pe orbita occidentala lucreaza acum pe dedesubt si pe deasupra pentru a-l strange cu usa pe Basescu.