Guvernul a modificat, miercuri, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier. Astfel, una dintre modificari da posibilitatea elevilor care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar cu profil auto sa efectueze cursuri practice de conducere a unui vehicul pe drumurile publice cu un an mai devreme de implinirea varstei minime prevazute de lege.

Potrivit unui comunicat primit de la Palatul Victoria, actul normativ adoptat de Guvern preia observatiile formulate de reprezentantii grupurilor scolare cu profil auto referitoare la conditiile de efectuare a pregatirii teoretice si practice de catre solicitantii permiselor de conducere care nu au implinit varsta pentru obtinerea categoriei/subcategoriei solicitate.

Noile reglementari mentin, de asemenea, prevederea potrivit careia efectuarea cursurilor practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice se poate face chiar daca solicitantii permisului de conducere nu au inca varsta minima prevazuta de lege pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, insa nu cu mai mult de trei luni inainte de implinirea acesteia.

O alta modificare consta in coborarea varstei la care se poate obtine permisul de conducere pentru doua categorii - C si CE - de la 21 de ani la 18 ani, pentru conducerea vehiculelor avand masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg.

Actul normativ completeaza Regulamentul de aplicare a Codului rutier astfel incat sa fie oferita posibilitatea prezentarii la examentul pentru obtinerea unei categorii superioare si a persoanelor care nu detin fizic documentul (permisul de conducere), dar care a fost declarat admis la categoria inferioara.

Astfel, persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile C si D ori subcategoriile C1 sau D1 trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoria B sau, dupa caz, sa fi fost declarat admis la examentul pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoria B.

Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile BE,CE, DE ori subcategoriile C1E sau D1E trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoriile B, C, D ori subcategoriile C1 sau D1 sau, dupa caz, sa fi fost declarat admis la examentul pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoriile B,C,D ori subcategoriile C1 sau D1.