In Polonia, primarii care nu isi depun declaratiile de avere in termen de 30 de zile de la alegeri isi pierd posturile. In baza acestei legi, premierul polonez a cerut, miercuri, demisia primarului liberal al Varsoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz. Motivul: a depasit cu doua zile termenul pentru depunerea declaratiei privitoare la veniturile sotului ei, relateaza AFP.

"Este evident ca si-a pierdut postul din monentul in care termenul a expirat. Din punct de vedere juridic, nu mai este primar al Varsoviei", a declarat premierul Kaczynski. Potrivit acestuia, "noi alegeri municipale sunt inevitabile".

Primarul Varsoviei a replicat ca nu era obligat sa depuna declaratia de venit a sotului sau. De altfel, primaria a catalogat drept "neconstitutionala" legea care-i obliga pe primari si pe consilierii locali sa-si depuna declaratiile de venit, ca si pe cele ale sotilor lor, in termen de 30 de zile de la data alegerilor.

Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 700 de alesi locali, dintre care 177 de primari de pe tot teritoriul Poloniei, au depasit termenul de depunere a declaratiilor de venit cerute prin lege, si potrivit legii isi pierd posturile.