Trecerea de la cifrele ametitoare ale somajului care speriau Europa la criza personalului calificat are loc in noua tara a tuturor posibilitatilor - Romania. Plecarea masiva si sustinuta a romanilor care stiau o meserie in tarile europene care au capacitatea sa le ofere un salariu decent, a condus la un paradox de neimaginat cu cativa ani in urma.

In primul rand a fost "invazia" muncitorilor chinezi, care se multumeau cu lefurile oferite de angajatorii romani. Dar salvarea a fost de moment! Se pare ca nici chinezii nu sunt de ajuns, asa ca Romania paseste de voie de nevoie in era roboticii! Si nu oricum, ci intr-un sector pe care analistii il vedeau inchis de mult.

Mai exact, este vorba despre industria textila, specializata in ultimii ani in prelucrarea in lohn si careia specialistii ii cantau prohodul dupa integrarea in Uniunea Europeana. Dar, in practica, situatia e intotdeauna altfel decat cea prezentata in statisticile oficiale.

Astfel, fabricile de textile merg destul de bine, au comenzi, sunt utilate, dar au o cu totul alta problema decat cea anticipata de analisti: nu mai sunt muncitori! Descoperim in aceste conditii o situatie inedita la Sfantu Gheorghe, unde conducerea unei fabrici textile a achizitionat mai multi roboti, dupa ce a cautat in zadar forta de munca in judet.

Directorul fabricii Textila Oltul din Sfantu Gheorghe, Vlastimir Isakovici, a declarat ca a fost nevoit sa investeasca 250.000 de euro pentru achizitionarea a cinci roboti care sa inlocuiasca lipsa fortei de munca umana.

Integral pentru Curentul