Cartierele Colentina, Drumul Taberei si 1 Mai sunt zonele preferate de imigranti

„Ni hao", "Salaam Alecum" sau "Iasas" sunt saluturi cu care multi dintre bucuresteni s-au obisnuit. In scara blocului, in autobuz sau la hipermarket, chinezii, arabii, grecii si turcii care s-au stabilit in Capitala sunt prezente care aduc metropolei un aer cosmopolit.

In Bucuresti, locuiesc in prezent aproximativ 20.000 de straini, care s-au grupat pe etnii in diferite cartiere. Chinezii n-au ales intamplator Colentina, asa cum nici arabii nu si-au ales fara noima Drumul Taberei sau zona Pietei 1 Mai. Impactul pe care acesti imigranti il au asupra vecinilor romani se vede atat la nivel cultural, economic, dar mai ales culinar.

Obor, Babilonul Capitalei

Sectorul 2 este ocupat de cei mai multi cetateni straini. Chinezii sunt aproape la orice pas, arabii la fel, iar tabloul este completat si de prezenta turcilor. Acestia din urma s-au stabilit in cartierul Pantelimon, dupa cum spune si presedintele Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Uteu Caeasedin.

Cartierul Colentina, cu al sau vestit complex comercial "Europa", bate insa recordul la chinezi. Prin troleibuze, prin tramvaie, bucurestenii aproape ca sunt in minoritate. "Am vecini asiatici si sunt foarte O.K.. Cel mai mult ii plac insa pensionarele, care si-au gasit de lucru ca bone in casele chinezilor", spune Alina Anton, o studenta care locuieste in zona Colentina.

Majoritatea asiaticilor de aici isi petrec timpul in perimetrul Obor-Voluntari, declarandu-se extrem de devotati afacerilor din "Europa". Mai mult, ei prefera sa mearga la restaurantele din zona si sa-si faca targuielile tot de acolo. "Eu, in Europa, fac afacere, dar placut aici, la Bucuresti, mai ales fetele", spune Giam, care locuieste in zona Teiul Doamnei de aproape doi ani.

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, are o singura problema cu strainii care locuiesc aici: "Ma deranjeaza ca spun mereu ca nu cunosc limba romana si ca de aceea nu inteleg legile noastre". Edilul vede insa in prezenta chinezilor un lucru benefic, pentru ca vin cu investitii, "si vor sa construiasca aici birouri".

„Bucurestenii de culoare", in Pantelimon

Soseaua Giurgiului si zona Baicului sunt locuri unde bucurestenii intalnesc pe trotuar cele mai multe persoane de culoare. Majoritatea refugiati din Somalia, Nigeria si Eritreea, ei stau in centre speciale. "Cel mai mult imi place sa merg la mall cu fiica mea, unde mancam sarmale", povesteste cu greu in limba engleza Ayan Ahmed (33 de ani), din Somalia, care se declara fun Loredana Groza.

Integral in Adevarul