Intr-adevar. Absolut. Fara urma de indoiala: Traian Basescu e un presedinte complet neconstitutional. Un personaj public radical si periculos. Un corp strain, o eroare de parcurs istoric si un accident de sistem.

De ce? Pentru ca le-a facut cunoscut ministrilor ca nu formeaza atent si nimeresc mereu pe numere de mafioti? Pentru ca a retinut prea mult timp faimosul bilet-demisie al premierului Tariceanu? Sau, poate, pentru ca a dovedit ca Tariceanu e violator de justitie recidivist? Nu.

Oricit de ispititoare, aceste detalii nu ating tema de adincime, conflictul profund si nepotrivirea generala care fac din Basescu o exceptie afurisita si din adversarii sai o masa inraita si omogena.

Cheia nu se afla in aventura necontenita a divortului Tariceanu-Basescu, ci in alcatuirea fundamentala a tarii. Incaierarea Basescu-Tariceanu nu e decit forma vizibila si minora a unui razboi subteran cumplit.

La mijloc sint nici mai mult, nici mai putin decit relatiile care vor da, de acum inainte, forma si tonul vietii oficiale si personale in Romania.

Cu alte cuvinte, inclestarea prelunga si vicioasa dintre Basescu si adversarii sai reuniti va hotari viitoarea constitutie a tarii, felul ei aparte sau normal, bolnav sau decent, feudal sau vertical. De aici raspunsul.

Traian Basescu e un personaj periculos, un politician care trebuie blocat sau inlaturat din fruntea statului, pentru ca e un presedinte in afara si impotriva ordinii constituite. Ce e, atunci, ordinea constituita?

E exact ce i-a reusit din crima incercare presedintelui Ion Iliescu. Caci mandatul lui Ion Iliescu nu s-a stins. El continua sa produca efecte. Ion Iliescu e fondatorul sistemului care a luat locul dezvoltarii noastre politice si cetatenesti. Un sistem care a dat Romaniei mineriada pe post de referendum si cercurile oligarhice pe post de clasa politica.

Ion Iliescu e fondatorul ordinii constituite in care justitia primeste dispozitii de la presedinte („nu le dati casele!“).

Ion Iliescu e parintele ordinii constituite in care afacerile cu statul au generat o oligarhie formidabila ce a cumparat apoi, metru cu metru, mandat cu mandat si roba cu roba, Parlamentul, mediile de informare care va imbaiaza creierii in Persil si justitia (felicitari!, aminarea procesului Nastase si prescrierea cazului Vintu sint in grafic).

Aceasta este ordinea constituita a fostului presedinte si a actualului sef de epoca Ion Iliescu. Acesta e „sistemul perpetuat“ pe care il acuza Traian Basescu si, din acest punct de vedere, tema de profunzime a razboiului de sub ochii nostri si adevaratul adversar al vietii noastre viitoare e Ion Iliescu, in calitate de generator de sistem.

Calin Popescu Tariceanu e doar numele discret si lateral al unui aderent partial la regulile fixate de Ion Iliescu. Impotrivirea lui Basescu trece prin Tariceanu spre a ajunge la miezul formulei Iliescu.

Aceasta realitate primara putea scapa oricui, cu exceptia PSD, si din acest motiv PSD, nu altcineva, conduce contraatacul menit sa-l anihileze politic pe Basescu si sa apere ordinea constituita.

Pusa pentru prima oara in pericol real de un presedinte care nu stie si nu vrea sa faca pe baciul blajin, ordinea constituita se apara cu toate efectivele. Floarea libertatii romanesti: pesedistii lui Iliescu, conservatorii unui turnator dovedit, peremistii unui externat abuziv, analistii ventriloci prin care vorbesc planurile patronului.

Nu e ciudat? Nu e nemaipomenit de pe dos? In tara lui Becali, Vadim si Voiculescu, in tara ex-Bancorex, in tara mineriadelor, a matusilor milionare si a porno-declaratiilor de avere, inamicul public nr. 1 e Traian Basescu! Din spatele conjuratiei anti-Basescu ne pindesc, iar, pacea si normalitatea epocii PSD.

Formula de baza: un ministru, un contract cu statul, un judecator absent, un presedinte sarac, cinstit, indestulat si ticalos. Diagnosticul nu e nou. El a fost pus, inca de la inceput, de presa anticomunista si de societatea civila. Traian Basescu a indraznit sa treaca de la diagnostic la tratament. Asta l-a facut dusmanul mortal al ordinii constituite.

Si tot din acest motiv Basescu trebuie aparat. De toti cei ce nu vor sa fie ingropati sub pace si normalitate.