Banca Comerciala Romana (BCR) a diminuat dobanda la creditele imobiliare si ipotecare acordate in valuta, cu pana la 1,2%. Totodata, BCR a extins si perioada de acordare a acestor credite, de la 25 de ani la 30 de ani, conform unui comunicat de presa al bancii.

“BCR are acum o noua oferta: reducerea costului imprumutului cu pana la 1,2% ceea ce inseamna un efort financiar mai mic pentru clientii nostri.

BCR dovedeste inca o data ca lucreaza in sprijinul clientilor, astfel incat acestia sa isi poata indeplini dorintele alaturi de noi”, a declarat Dorin Cojocaru, director executiv al Directiei Credite retail persoane fizice si mici intreprinzatori din cadrul BCR.

Camin extra/super BCR este un credit imobiliar in lei si valuta ce este destinat cumpararii, construirii de locuinte si achizitionarii de terenuri aflate in intravilan construibil, scos din circuitul agricol, pentru constructii, amenajari, modernizari, reparatii de locuinte si pentru rambursarea unui credit pentru investitii imobiliare contactat anterior. Termenul de rambursare este de maxim 30 ani.

Beneficiarii acestui tip de credit sunt persoane fizice rezidente sau nerezidente care au varsta de cel putin 18 ani.

Suma maxima de creditare oferita de banca este de maxim 75% din valoarea imobilului sau terenului ce urmeaza a fi achizitionat sau maxim 75% din valoarea devizului estimativ al constructiei, amenajarilor, modernizarilor, viabilizarilor si reparatiilor de locuinte, precum si in functie de capacitatea de rambursare a solicitantului si a familiei acestuia, daca este cazul si de garantiile constituite.

Avansul solicitat de banca la acordarea creditului este de minim 25% din valoarea imobilului achizitionat, construit, amenajat sau a terenului.

Capacitatea de rambursare se determina pe baza veniturilor certe nete realizate de catre solicitant si coplatitori, daca este cazul, din salarii, pensii, venituri provenite din contracte de inchiriere, dividende, venituri realizate in strainatate sau din alte surse, dovedite cu documente legale.

La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare ale solicitantului si ale familiei acestuia, decurgand din contractul de credit, precum si din alte contracte de aceeasi natura, cum ar fi alte contracte de credit, leasing, contracte de cumparare de bunuri in rate, indiferent de creditor, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale

solicitantului si, dupa caz, ale familiei sale. In plus fata de aceasta conditie, la acordarea creditelor, angajamentele de plata lunare decurgand din credite pentru investitii imobiliare, precum si din alte contracte de natura creditului pentru investitii imobiliare, indiferent de creditor, nu vor depasi 35% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

Dobanda se calculeaza in funtie de termenul convenit cu clientul pentru rambursarea creditului. La creditele acordate in lei solicitantul poate opta pentru plata unui nivel de dobanda fix, variabil sau revizuibil semestrial.

Creditele pot beneficia de o perioada de gratie de maxim 12 luni, in cadrul termenului de rambursare. In perioada de gratie imprumutatul achita numai comisoanele aferente, cu exceptia comisionului de administrare. Dobanda se calculeaza lunar la soldul creditului si se capitalizeaza la sfarsitul perioadei de gratie, fiind inclusa in valoarea creditului .

  • In cazul in care, solicitantul opteaza pentru o dobanda fixa pe o perioada de un an aceasta este de 6,2% pe an pentru euro si 7,5% pe an pentru dolari, in timp ce in varianta unei dobanzi fixe pe o perioada de doi ani aceasta este de 7,2% pe an pentru euro si 8,5% pe an pentru dolari.

    Pentru restul perioadei de creditare se calculeaza o dobanda variabila in functie de variatiile dobanzii de referinta a BCR, la care se adauga o marja fixa.

  • In situatia in care solicitantul opteaza pentru dobanda variabila pe toata perioada de creditare aceasta este calculata in functie de durata creditului. Pentru un credit pe termen de maxim un an dobanda este de 8,4% in euro si 9,15 % in dolari. Creditele angajate pe o perioada de la 1 - 30 de ani au dobanzi de 8,70% in euro si de 9,25% in dolari.

    Rezidential extar/super BCR este un credit ipotecar, in lei si valuta, ce poate fi folosit pentru efectuarea de investitii imobiliare cu destinatie locativa sau cu alta destinatie decat cea locativa si pentru rambursarea unui credit pentru investitii imobiliare contactat anterior.

    Suma maxima de creditare oferita de banca este de 75% din pretul locuintei cumparate sau valoarea investitiei prevazute in devizul general al locuintei ce urmeaza a fi construite, reabilitate (modernizate), consolidate, extinse, inclusiv terenul aferent unde este cazul, cheltuielile pentru viabilizare, alte cheltuieli in legatura cu investitia, indiferent daca lucrarile de construire se realizeaza cu o societate de constructii sau in regie proprie.

    Creditul, destinat persoanelor fizice, se acorda in lei, euro sau dolari, pe o perioada de maxim 30 de ani si cu un avans minim de 25% din valoarea investitiei.

    Solicitantul poate opta pentru plata unui nivel de dobanda fix in prima perioada de creditare (respectiv: 2, 3 sau 5 ani pentru creditele in lei si 1 sau 2 ani, pentru creditele in valuta) si ulterior variabil sau pentru un nivel de dobanda revizuibila in functie de indicatorii EURIBOR 6M/LIBOR 6M, pe toata perioada de creditare.

    Perioada de gratie este maxim 12 luni, in cadrul termenului de rambursare, numai in cazul in care investitia respectiva include si executarea unor lucrari de constructii. In cadrul perioadei de gratie imprumutatul achita dobanda datorata si comisioanele aferente (inclusiv lunare), fara a rambursa ratele de credit.

    Noile dobanzi practicate pentru creditul imobiliar in valuta Rezidential super BCR:

  • In cazul in care, solicitantul opteaza pentru o dobanda fixa pe o perioada de un an aceasta este de 6,2%/an pentru euro si 7,5%/an pentru dolari, in timp ce in varianta unei dobanzi fixe pe o perioada de doi ani aceasta este de 7,2%/an pentru euro si 8,5%/an pentru dolari.

    Pentru restul perioadei de creditare se calculeaza o dobanda variabila in functie de cotatiile EURIBOR la 6 luni pentru creditele in euro si LIBOR la 6 luni pentru creditele in dolari, la care se adauga o marja fixa.

  • In situatia in care solicitantul opteaza pentru dobanda revizuibila aceasta se stabileste in functie de cotatiile EURIBOR la 6 luni pentru creditele in euro si LIBOR la 6 luni pentru creditele in dolari, la care se adauga o marja fixa. Pentru un credit contractat pe termen de maxim 30 ani dobanda revizuibila semestrial este de 8,853% pe an in moneda euro si 9,37 % pe an in dolari.