Despre marele tenismen s-au scris multe de-a lungul timpului, viata sa fiind intotdeauna in atentia mass-mediei. Exista insa si o parte despre care marele sportiv a evitat pana de curand sa dea detalii, fiind vorba despre cel mai mare si, de fapt, dupa cum el insusi afirma, singurul obstacol emotional din viata sa: "Tata a fost arestat in marele jaf al Bancii Nationale".

Ilie Nastase a povestit zilele trecute la emisiunea "Miezul problemei", pe National TV, ca tatal lui a fost arestat dupa jaful de la Banca Nationala, din 1959, considerat "primul si cel mai mare jaf din istoria Romanei".

Deoarece se afla in masina care fusese atacata, tatal lui Ilie Nastase, pe atunci colector de bani la BNR, a fost arestat in urma declaratiilor facute de soferul masinii care, in urma numeroaselor batai primite, a declarat ca au fost complici.

Marele tenismen a marturisit pentru Ziarul ca, pentru copilul de atunci, in varsta de 13 ani, a urmat o perioada de cosmar: casa le era pazita, erau non-stop urmariti, nimeni nu se uita la ei, nu aveau ce sa manance. La toate astea se adauga si faptul ca tatal lui era zilnic batut si, chiar daca nu era clar cine erau adevaratii vinovati, fusese dat afara si de la banca.

VOIAM SA-L CALC CU MASINA

"Eram paziti tot timpul de Securitate. Atunci cand s-a intamplat tragedia, trebuia sa merg intr-o tabara de vara pentru ca jucam tenis, dar a trebuit sa renunt, deoarece nu ma puteam concentra. Mi-a fost foarte greu, copil fiind m-a marcat foarte mult. Atunci ma gandeam cum sa-l razbun pe tata, pentru ca voiam sa fac ceva, sa-l ajut. Voiam sa-l razbun.

In mintea mea de copil imi doream sa-l calc cu masina pe cel care l-a torturat pe tatal meu. Cu timpul, am inteles cum este sistemul comunist. Aveau nevoie de un om care sa plateasca pentru acel jaf, indiferent daca era sau nu vinovat. Acum e prea tarziu si nu pot trage pe nimeni la raspundere.

Chiar daca as avea in fata pe unul dintre cei care l-au batut pe tata nu stiu cum as reactiona", ne-a spus Ilie Nastase.

SASE LUNI CUMPLITE

"Tatal meu a stat in arest sase luni, timp in care a fost batut zi si noapte. Statea pe intuneric, fara mancare si fara apa. Era batut direct, fara sa fie interogat. Nu a avut dreptul nici macar la avocat. Cand a iesit din arest, am fost eu cu mama sa-l luam de la Politia Capitalei. In momentul in care a iesit din cladire, a auzit un claxon de masina si imediat a lesinat.

Si-a revenit foarte greu. A fost un mare soc si pentru el. Mama a suferit cel mai mult din toata tragedia asta, pe care nu o voi uita niciodata", ne-a dezvaluit Nastase.

BATUT DE BOXERII DINAMOVISTI

In cele din urma, cosmarul s-a terminat, vinovatii au fost arestati, iar tatal lui Ilie Nastase, eliberat. A fost reabilitat, i s-a dat chiar si salariul pe toata perioada in care fusese arestat. Acele luni ingrozitoare nu au cum sa fie sterse din mintea marelui tenismen: "Evenimentul m-a marcat foarte tare si nu am cum sa-mi scot din minte ca toti cei care

l-au batut pe tata erau boxeri de performanta la Dinamo... Cu exceptia unuia singur, care a murit, toti sunt inca in viata...

Integral in Ziarul