Bun, se da o lupta clasic romaneasca intre „alesul poporului“ si „alesul alesului“, Executivul. Se mai da, apoi, TVR, postul public care ar trebui sa fie maestrul echilibrului in aceasta lupta. Si se mai adauga televiziuni private cu oligarhi, moguli, soguni, baroni in spate care fac cam cum le indica oportunitatile.

A picat la tanc studiul CNA-ului legat de regula aparitiilor puterii si opozitiei in dezbateri sau la stiri in care se vede cit de prezenta e opozitia aproape peste tot. E momentul sa facem o harta succinta a reprezentarilor politice la tv adaugind ceva observatii calitative, pe continutul dezbaterilor.

Antena 1 e reduta PSD-PC, nici macar ei nu se indoiesc. Voiculescu stie lectia din cealalta perioada „de dreapta“, 1996-2000, cind simplul fapt ca a sustinut PSD-ul i-a ridicat la cer businessul mediatic. Asa ca Paler, Stan, Cristoiu pot lovi cit vor in Cotroceni si pot sustine teorii ale conspiratiei fara numar.

Badea e campionul plecaciunilor si-si pune serviciile la dispozitie mai ales pe linia data de ziarul lui Tuca. Asta da unitate de viziune pe intregul trust.

PRO TV discuta despre politica tremurind, ca intotdeauna. Frica e starea de ordine. Iar sloganul pare a fi „mai bine nu ne bagam“. Trustul Pro a capatat insa o coloratura anti-basesciana si prin venirea marelui combatant, Cristian Tudor Popescu; un lucru extrem de placut unui mare fan Basescu, Adrian Sirbu.

Realitatea are in monitorizarile CNA o prezenta puternica a puterii de diverse culori, una dintre putinele televiziuni cu un astfel de rezultat. Pe vremea PSD-ului, mai toate televiziunile erau PSD, iar acum situatia asta a capatat o nuanta: cine era pro-PSD e acum anti-Basescu.

TVR detine in culise bomba structurii de conducere: Giurgiu e numit de PNL, Culcer e totusi mai apropiata de Basescu, CA al TVR nu are membri PD. Aceste date nu fac decit sa arate conflictul mocnit din culisele postului public.

Cel mai frumos caz ilustrator al trecerii line de la pro-PSD la pro-Tariceanu este cel al Monicai Gyurko, cea despre care in stenogramele PSD se spunea ca e o „fata buna“, atit de buna incit Executivul o adora. A fost o fotografie in fuga a perspectivelor tv.

Un strain care ar afla de situatia asta romaneasca, in care mai toate televiziunile sint impotriva Cotroceniului, s-ar mira de asa explozie romaneasca de spirit critic democratic. Dar noi stim ca nu e vorba despre asa ceva.