Vrajba a devenit publica si s-a ajuns la cea mai adanca criza din ultimii ani, printr-un razboi al declaratiilor, total inutil. Nici uraganul Kyrill n-ar fi in stare sa-i determine pe politicienii damboviteni sa opreasca zarva, sa-si stapaneasca antipatiile si ambitiile.

A aparut acum ciudatenia politica numita suspendarea presedintelui, dupa ce PSD a preluat initiativa politica, profitand de disputele din Alianta.

La suspendare este vorba de “fapte grave” (nu “vorbe grave”) prin care s-a incalcat Constitutia si s-a influentat ordinea constitutionala. Sa inventariem motivele suspendarii. 1. Presedintele a iesit din rama Constitutiei si a spus cine sa fie sef la CSM. Oricum, si-a recunoscut greseala. 2.

A negat la inceput telefonul la procurorul general, dar l-a recunoscut procurorul general. In urma cu un an, Basescu a dat raspunsul public. Efectele juridice au trecut. 3. Apostila pe documentul ALRO. Chestiune de ancheta in justitie, de lunga durata si fara miza. 4. Tainuirea biletelului. Pana la urma l-a scos la vedere si nu are relevanta juridica. 5.

S-ar fi incalcat separatia puterilor in stat. PSD este ultimul care poate invoca asa ceva.

Clanul pesedist, in goana dupa imagine si teme politice, a simtit ca a venit vremea sa iasa din situatia de criza. Va ramane doar la nivelul suspendarii (daca se ajunge la 50+1 printr-o colaborare “punctuala”), nu si la demitere prin referendum. Grosul electoratului de la noi are mai mare incredere in institutia prezidentiala decat in Parlament.

PSD nu obtine altceva decat hartuirea lui Basescu, nici macar un “dus rece”.

“Responsabilizarea” presedintelui, cum ar dori PSD, nu se face printr-o suspendare de o luna. Si “mesajul politic” pe care vrea sa-l transmita PSD este anemic cand incearca sa arbitreze meciul politic. Una este declansarea procedurii de suspendare, alta votarea ei.

In ultimii 17 ani a mai existat o singura incercare de suspendare, dupa ce Iliescu a contestat deciziile Justitiei in domeniul proprietatii. Si tot n-a trecut.

Suspendarea va leza oarecum autoritatea celui care a fost pana acum rasfatatul politicii. Prestigiul sau nu poate ramane intact. Suspendarea este o procedura extrema si pune intr-o postura neplacuta simbolul statului roman. Ar fi umilit, iar suspendarea s-ar suprapune cu perioada campaniei electorale pentru europarlamentare, “locomotivele” fiind blocate in depouri.

Chiar daca nu va fi dusa la capat inlaturarea lui Basescu, o pauza chiar si de o luna si instalarea aerianului si blajinului Vacaroiu la Cotroceni - numai bun sa ne monitorizeze pe toti - ar insemna o fundatura.

Ce castig ar exista daca ajunge Vacaroiu presedinte in urma suspendarii lui Traian Basescu? In acea luna, Vacaroiu se va intalni cu oficialii europeni, va convoca CSAT, se va duce la Bruxelles, va face vizite oficiale. PSD va fi fericit ca l-a alungat pe Basescu de la Cotroceni, fie si o luna. Se va felicita ca a introdus “pedagogia politica” si viseaza preluarea puterii in stat.

In aceasta luna de “concediu”, cu permisul suspendat, Basescu se va duce in campanie electorala.

Suspendarea presedintelui ar duce la o instabilitate nebanuita. Din scandalul biletelelor profita PSD care, culmea, vorbeste de monumentele coruptiei la altii. Socoteala gresita, pentru ca PSD nu se mai bucura de popularitate. PSD ar putea sa aiba probleme si cu sprijinul PRM. Va transmite la Bruxelles mesajul unei colaborari parlamentare cu un partid etichetat ca grup de extrema dreapta.

Din inclestarea “Biletelul” au iesit sifonati toti protagonistii. La fel se va intampla cu suspendarea. Vor avea de pierdut si vanatorul, si vanatul. Ingrijorarea UE este ca instabilitatea de la Bucuresti poate declansa zarva si in alte parti. La numai trei saptamani de la cel mai mare bine care putea sa ne potopeasca.