In primul rand o calatorie in Israel nu ar fi completa fara o vizita la Ierusalim, capitata statului evreu si unul dintre cele mai vechi orase din lume. Aici veti putea vedea pelerinii care vin sa se roage la Zidul Plangerii si alte locuri sfinte. Puteti calatori la vechea cetate Massada, unde rebelii evrei s-au retras din fata atacurilor soldatilor romani.

In apropiere se gaseste Marea Moarta, cunoscuta pentru calitatile sale curative, marea cu apa cea mai bogata in minerale din lume. Va puteti bucura de energia si agitatia din Tel Aviv. Cel mai mare oras israelian se gaseste langa Marea Mediterana, putandu-se lauda cu piete exotice, plaje aurii si restaurante cosmopolite si luxoase.

Langa Tel Aviv se gaseste vechiul port de pescari Jaffa, un obiectiv care nu trebuie ratat cu nici un pret. Eilat, aflat in sudul tarii, este o oaza unica situata pe coasta Marii Rosii, unde farmecul este dat de frumoasele recifuri de corali si de vremea perfecta pentru sporturile nautice si un concediu de neuitat.

Tiberias, aflat in nordul Israelului, este adapostit intre Muntii Galileei si Lacul Kinneret (Marea Galileei).

Majoritatea celor care ajuns in Israel aleg sa inceapa descoperirea Tarii Sfinte cu o vizita a orasului Ierusalim, care se ridica intotdeauna la nivelul legendei. Strazile foarte vii sunt pline de agitatia vietii moderne, iar pietele mereu aglomerate acopera vechile strazi pietruite, fiind depasite ca importanta doar de locurile sfinte.

Tel Aviv, un centru comercial modern, ofera celor care vor o vacanta de neuitat totul : plaje scaldate de soarele mediteranean, restaurante de calitate, magazine de lux si cluburi de noapte. Cei care vor sa se bronzeze sau sa faca sporturi nautice pot ajunge la Marea Rosie, la portul Eilat, statiunile moderne de la Marea Roisie fiind destinatia perfecta.

Regiunea Galileei, in nordul statului, este destinatia preferata de pelerini si iubitorii naturii exotice.oferind sansa unei vizite fascinante. Orasul Haifa, in care arabii si evreii traiesc impreuna, formand un mediu cosmopolit, este punctul de plecare pentru descoperirea zonei Galileei, precum si grotele marine de la Rosh Hanikra.

Firmele de turism ofera servicii complete pentru Israel, adaptate dorintelor fiecarui turist : hoteluri de inalta clasa, mese copioase si fine, cladiri si conditii moderne, in total o experienta de neuitat. In afara hotelurilor israeliene, aproape fiecare lant international este prezent in aceasta tara, oferind servicii pentru toate buzunarele.

Se organizeaza excursii in intreaga tara, cu ghizi care stiu numeroase limbi straine, in autocare confortabile, care va pot duce in orice loc din aceasta fascinanta tara.

Bucataria israeliana este unica si, pentru cei care au incercat-o, de neuitat. Gurmanzii si criticii considera Israelul unul dintre statele cu cea mai rafinata arta culinara, putand cu usurinta sa rivalizeze cu Franta, mai ales pentru cei cu gusturi mai exotice.

Israelul are mai multe muzee pe cap de locuitor decat orice alta tara din lume, unul dintre acestea fiind si Muzeul Israel din Ierusalim. Vizitati-le pentru a afla cat mai multe despre istoria si cultura Tarii Sfinte.

Dar nu sunt uitati nici cei care isi doresc doar sa se relaxeze si sa uite de grijile si obligatiile zilnice, acestia putand sa se retraga in statiunile din Israel, din Galileea, de la Marea Moarta sau Eilat.

Cel mai bine - si mai ieftin - este sa vizitati Israelul in ritmul propriu, eventual cu un grup de prieteni, inchiriind o masina si mergand acolo unde doriti. Veti gasi intotdeauna prin intermediul firmelor de turism un ghid care sa va indrume, asa ca nu trebuie sa va faceti griji ca va veti pierde.

Incepeti cu Ierusalimul, orasul pe care nu il veti uita niciodata, unde puteti vizita Muntele Maslinilor, Orasul Vechi, poarta Jaffa si cartierul evreiesc Cardo, Zidul Plangerii, Via Dolorosa, Yad Vashem. De aici mergeti in Galileea, la Nazareth, apoi la Tiberias, plimbandu-va si descoperind locuri incarcate de frumusete si istorie.

Dupa ce ati aflat de luptele date la Massada de evrei, impotriva unei armate romane mai bine echipate si instruite, puteti vizita si regiunea aflata la cel mai jos nivel din lume sau sa faceti un tur al Marii Moarte. Astfel de excursii sunt organizate in zona in fiecare zi, tot anul, cu exceptia Anului Nou Evreiesc si a sarbatorii Yom Kippur.

Orasul Ierusalim este punctul central al unei bogate istorii, veche de milenii. Este un oras sacru pentru Crestinism, Iudaism si Islamism. Partea veche a orasului, inconjurata de ziduri maiestuoase, cuprinde magazine, piata centrala si mai ales istorie pura. Sunt atat de multe de vazut aici, incat va puteti pierde cu usurinta.

Un truc foarte simplu, la care apeleaza multi turisti ajunsi pentru prima oara aici, este sa urmati pas cu pas naratiunea biblica, desi chiar si asa mai sunt multe, prea multe, de vazut.

Primul pas ar putea fi vizita la Biserica Sfantului Mormant, cladita pe locul unde a fost rastignit Hristos. Puteti vizita si Domul construit in 691 pe locul unde se spune ca Abraham si-ar fi adus fiul pentru a-l sacrifica. Acest minunat exemplu de arhitectura musulmana este creatia lui Umayyad Khalif Abed el-Malik. Inainte pe acest loc a existat un templu evreiesc.

Este un loc sfant si pentru musulmani, pentru ca potrivit traditiei de aici s-ar fi inaltat Modamed la cer. Un alt loc pe care nu trebuie sa il ratati era Gradina Ghetsemani, unde Iisus s-a rugat si unde a fost arestat in urma tradarii lui Iuda. Aici veti gasi si vechi maslini, aproape pietrificati, despre care legenda spune ca erau acolo si acum doua milenii.

Vizitati Marea Galileei, Mormantul Sfant, Betheleemul, toate aceste locuri despre care ati citit in Biblie inca din copilarie, sau puteti merge la Marea Moarta sau la Nazareth. Multi turisti aleg sa mearga pas cu pas pe celebra Via Dolorosa, drumul pe care l-a strabatut Iisus spre locul crucificarii.

Zidul Plangerii este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice si unul dintre cele mai importante locuri sfinte pentru poporul evreu. Aici va puteti scrie dorintele pe mici biletele, pe care le strecurati in crapaturile Zidului, si puteti privi cum ore intregi evreii credinciosi se roaga aici pentru Israel.

Cei care vor sa descopere muzeele vor avea de unde alege. Muzeul Israel este locul unde veti gasi renumitele Manuscrise de la Marea Moarta, alaturi de alte piese rare si artefacte istorice. In apropiere este si Muzeul Turnul lui David sau Muzeul Bar-David de pe Culmile Galileei.

Nu trebuie sa uitati de Muzeul Holocaustului Yad Vashem, fara vizitarea caruia nu se poate vorbi de o excursie completa in Israel.

Pretutindeni in Israel puteti face cumparaturi, puteti lua masa si puteti gasi o camera de hotel, pentru ca oferta depaseste cu mult cererea, atat calitativ cat si cantitativ. Una dintre cele mai importante si dezvoltate zone comerciale se afla in vestul Ierusalimului, numita Nahalat Shiva.

Pentru cei care au gusturi mai traditionale se impune o vizita in piata de pe strada Jaffa, celebrul Shuk, unde puteti gasi cam orice, in special legume si fructe exotice, la preturi mai mult decat convenabile.

Multi turisti au fost suprinsi de Gradina Zoologica din Ierusalim. Proprietate a familiei Tisch, este una dintre cele mai frumoase din lume, animalele stand intr-un adevarat paradis local, plin de lacuri, gradini si avand chiar o cascada. La aproximativ 10 kilometri de Ierusalim se gaseste Bethleemul, aflat intr-o zona palestiniana (deci va trebui sa treceti printr-un punct de control).

Aici s-a nascut Iisus, iar pe locul unde se pare ca ar fi fost grajdul se ridica astazi o impresionanta biserica.

Inainte de a porni spre Tara Sfanta trebuie sa nu uitati cateva detalii foarte importante, in afara de bagaje si bani. Asigurati-va ca v-ati facut toate vaccinurile necesare si ca toate actele si vizele sunt in ordine.

O vizita in Israel poate reprezenta unul dintre cele mai frumoase si importante evenimente din viata dumneavoastra. Senzatia de pietate si redescoperire a trecutului, faptul ca veti pasi pe urmele lui Iisus, ca va veti inmuia mana in apa Iordanului si in Marea Galileei sau ca va veti putea ruga la locul nasterii Domnului, nu pot fi evaluate si nici uitate vreodata.

Avand grija sa nu uitati toate aceste mici detalii si sa puneti totul la punct, vizita in Israel nu poate fi decat unica. Cel putin pana data viitoare, caci prea putini se multumesc sa vina o singura data aici.