Este o specie impresionanta, fiind crescut inca de acum 2500 de ani de catre ingrijitorii de cai din tinuturile desertice ale Kazahstanului si din apropierea Marii Caspice. Astazi, se continua cresterea lor in tarile care au facut parte din vechea Uniune Sovietica.

Aspect: Este o rasa usor de recunoscut si foarte eleganta, cu un gabarit perfect format, ochi expresivi si urechi mari. Akhal-teke are o piele fina, cu par moale, un corp lung si puternic. Copite sunt foarte puternice.

Inaltime: Intre 1,40 si 1,50 metri

Coama: Cal recunoscut pentru coama lui foarte matasoasa, cu o stralucire metalica.

Caracteristici: Ca un animal focos, aceasta rasa este robusta, avand o foarte mare rezistenta. Multumita flexibilitatii sale, este un cal foarte apreciat si folosit in probele cele mai dificile ale competitiilor, precum si in concursuri de salt si galop. Este de asemenea un magnific cal de curse.

Akhal-Teke este una dintre cele mai rare si vechi rase de cai din lume. Acesti cai au aparut si au fost crescuti acum 3000 de ani, in jurul oazelor din Desertul Turkmenistan, din regiunea Ashkabad, in nordul Iranului. Energia si rezistenta la temperaturi foarte ridicate sunt extraordinare.

In 1935, acesti cai incredibili au reusit sa duca la bun sfarsit o calatorie de la Ashkabad la Moscova, adica o distanta de 2.580 mile, in 84 de zile. Din cele 2.580 mile, circa 600 au fost prin desert si mare parte dintre acestea au fost strabatute fara apa. Aceasta realizare uimitoare nu fost egalata nici pana in prezent.

In randul poporului turkoman predomina cursele de cai. Ei folosesc pentru hranirea cailor o dieta foarte bogata in proteine, bazata pe lucerna uscata, oua, orz si quatlame (un fel de prajiturele din coca prajita). In timpul noptii, caii erau inveliti cu paturi foarte groase pentru a-i proteja de gerul caracteristic noptilor din desert.

Paturile erau folosite si pentru protejarea de soarele arzator al dupa-amiezelor. Rasa Akhal-Teke de astazi este o rasa de cai de curse de lunga distanta, dar in Rusia este folosit si in concursurile de sarituri si dresaj.