Obligati sa scoata din rafturi produsele parafarmaceutice, patronii mizeaza acum pe suplimentele nutritive si naturiste.

Daca intrati intr-o farmacie pentru un algocalmin in urma cu jumatate de an, oferta de pe rafturi va permitea sa faceti cumparaturi ca intr-un supermarket. De la pasta de dinti la cosmetice, papuci medicinali si chiar carti pentru copii, orice se gasea pe rafturile drogheriei din colt.

Proprietarii de farmacii si-au dat seama de potentialul afacerii si au inceput sa mareasca numarul de produse cosmetice si parafarmaceutice.

Un ordin al ministrului sanatatii din vara anului trecut scoate insa din farmacii produsele de puericultura mari, cum sunt carucioarele pentru copii, dar si jucariile, cartile de povesti, incaltamintea medicinala sau ochelarii de soare.

La capitolul cosmetice raman totusi pe raft produsele dermato-cosmetice si cele de igiena sau ingrijire, desi acelasi ordin interzice comercializarea vopselei de par, a rimelului sau a fondului de ten.

Rezultatul: pierderi totale estimate de farmacisti la cateva milioane de euro. "Ponderea acestor produse in portofoliul farmaciilor Dona nu era semnificativa, insa erau un plus la vanzari odata cu epuizarea medicamentelor compensate", ne-a declarat directorul executiv al lantului de farmacii, Ovidiu Constantin.

Pe de alta parte, Dorin Catana, director general Centrofarm, spune ca ordinul nu-i afecteaza intrucat produsele comercializate in farmacie sunt agreate de minister.

Tendinta retailerilor farmaceutici de a insista pe segmentul comercializarii de cosmetice si parafarmaceutice a devenit mai vizibila in piata la finele lui 2004. Efectele s-au facut simtite in prima jumatate a anului trecut, cand vanzarile de cosmetice au crescut cu 42% in farmacii, in detrimentul magazinelor de cosmetice sau al celor generale, potrivit datelor MEMRB.

Potrivit aceluiasi studiu, ponderea produselor cosmetice in vanzarile farmaciilor variaza intre 5% si 20%, in timp ce toate celelalte produse parafarmaceutice mai adauga cam 2-3 procente la vanzari.

Noi linii de produse

Consumul de medicamente in Romania se situeaza in jurul valorii de 35-40 de euro per capita, in timp ce in tarile din regiune acesta este cel putin dublu. In aceste conditii, farmacistii sunt nevoiti sa tina "cu dintii" de produsele parafarmaceutice, pentru a realiza venituri cel putin la fel de mari ca anul trecut.

In lipsa produselor care cresteau semnificativ afacerile farmacistilor, incep sa-si faca loc pe rafturi produsele de ingrijire personala din marcile rar sau chiar deloc intalnite pana acum la noi.

De asemenea, produsele naturiste sau varietatea de suplimente nutritive sunt menite sa inlocuiasca vopseaua de par ori jucariile pentru copii. De exemplu, portofoliul Sensiblu include acum cateva sute de branduri de cosmetice si peste 8.000 de produse. Unele dintre acestea, asa cum sunt L’Occitane, Boots sau Herbology, sunt disponibile doar in farmaciile Sensiblu.

Integral in Evenimentul Zilei