Camera de Comert a Romaniei si cea a Bucurestiului au organizat ieri o dezbatere cu privire la impactul integrarii asupra comunitatii de afaceri romanesti. Primele dificultati au si inceput sa apara, dupa numai o luna de la intrarea in Uniunea Europeana.

Printre acestea se regasesc liberalizarea pietei de energie, relocarea intreprinderilor si criza profunda a migratiei fortei de munca, atrasa de salariile mari din strainatate.

Cinci zile pana la scumpirea energiei

“In cursul acestei luni am primit o scrisoare din partea furnizorului de energie, prin care eram instiintati ca tarifele de livrare a curentului electric vor creste cu 20-25% in termen de cinci zile”, a declarat Stefan Marginean, presedintele Metanef.

“Mai eram instiintati ca putem considera aceasta scrisoare ca pe un avertisment si ca trebuie sa semnam noul contract in termen de o luna de zile. La trei zile dupa aceasta instiintare am fost vizitati de cateva firme de apartament, care s-au oferit sa ne livreze energie la un pret cu 10-15% mai mic fata de cel stabilit de furnizorul nostru traditional.

Acestea sunt primele efecte ale liberalizarii pietei nationale de energie si, chiar daca am facut investitii de milioane sau zeci de milioane de euro in unitati de productie, astazi poate veni oricine si oricand sa-ti taie curentul”.

Firmele de productie se muta din orase

Agentii economici care detin unitati de productie in orase au o problema si mai mare - conform Directivei Europene de Mediu nu vor mai primi avize de mediu pentru functionarea acestora si, in consecinta, trebuie sa le relocheze in afara acestor orase in termen de un an. “Dar unde sa se duca exact nu le poate spune nimeni, a spus Nicolae Vasile, vicepresedinte CCIB.

In alte tari s-a stabilit din timp un plan de constructie a unor parcuri industriale cu o capacitate suficienta. La noi, acum totul este haotic, fiecare se muta pe unde poate. Si apoi, de unde stie ca nu o sa fie mutat si de acolo? Trebuie sa primeasca o garantie ca poate ramane pe un termen mai lung - de la trei la zece ani”.

Utilajele performante stau, operatorii pleaca

Oamenii de afaceri au mai avertizat ca se confrunta cu o criza tot mai grava a fortei de munca, acest fenomen incepand sa fie sesizat si de investitorii straini care vin sa prospecteze piata romaneasca.

Integral in Romania Libera