Incalcarea separatiei puterilor in stat si neindeplinirea rolului de mediator intre institutii sunt motive pentru care PSD vrea suspendarea presedintelui, scrie Evenimentul Zilei.

PSD a strans semnaturi si a completat deja 70 de pagini impotriva presedintelui Basescu, potrivit Cotidianul.

Capul de acuzare, potrivit Adevarul, este transformarea serviciilor in instrumente politice. Coalitia anti-Basescu se grabeste sa declanseze atacul la adresa sefului statului, scrie Romania Libera.

Rechizitoriul PSD impotriva lui Basescu

Florin Ciornei

Acatele presedintelui, in viziune social-democrata

Antonie Iorgovan a inventariat principalele chestiuni care vor fi atinse in cererea de suspendare a lui Basescu. Reprosurile PSD la adresa sefului statului sunt:

> Vrea sa fie si presedinte, si prim-ministru. A mers nechemat la guvern si, profitand de lipsa primului-ministru, a condus executivul.

> Se erijeaza in putere legislativa, concepe legi la Cotroceni.

> Creeaza institutii paralele ale statului. Din CSAT a facut un al doilea guvern. A incalcat Constitutia creand, printr-o decizie a CSAT, Consiliul National al Informatiilor.

> A creat stari conflictuale intre putere si opozitie, cerand alegeri anticipate, revocarea presedintilor Camerelor sau dictand unui partid cum sa voteze.

"Baiatul asta nu-si stie fisa postului si daca o stie nu o respecta. Noi am construit in Constitutie un presedinte cu atributii temperate, care nu se baga in executiv, care mediaza intre institutiile statului, nu care si le subordoneaza", a motivat Iorgovan.

Integral in Evenimentul Zilei.

PSD si-a strins semnaturile pentru suspendarea lui Basescu

Cristian Sutu

Surse din PSD ne-au declarat ca in „laboratoarele“ din Atena 10, acolo unde-si are Ion Iliescu biroul, se lucreaza intens la acest proiect. „S-au redactat vreo 70 de pagini pina acum, in principal cu citate din Traian Basescu“, afirma sursele citate.

In cursul saptaminii viitoare, documentul va fi gata si, alaturi de cele 157 de semnaturi, va fi depus la Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului. Acestea vor trimite documentul la Curtea Constitutionala si la Administratia Prezidentiala. Dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta, parlamentarii vor trece la vot.

Sint necesare 235 de voturi din cele 469 pentru ca presedintele Basescu sa fie suspendat. In fine, se va organiza un referendum national pentru ca presedintele sa fie demis definitiv. Pentru aceasta este nevoie de voturile a peste 50% din numarul total al romanilor.

Integral in Cotidianul

Se ingroasa gluma!

de Beatrice Nechita, Alexandru Macoveiciuc, George Radulescu

Cap de acuzare: transformarea serviciilor in instrumente politice

Surse din PSD afirma ca se ia in calcul ipoteza modificarii legii referendumului inaintea dezbaterii cererii de suspendare. Specialistii partidului redacteaza motivarea cererii de suspendare din functie a presedintelui, o prima forma urmand sa fie finalizata saptamana viitoare.

Unul dintre "capetele de acuzare" care ar urma sa i se aduca sefului statului va fi folosirea de catre acesta a serviciilor secrete ca instrumente politice.

Integral in Adevarul

Debarcare accelerata

Adriana Dutulescu, Romulus Georgescu

Presedintele Senatului a mai spus ca deja a fost redactata “o forma bruta” a proiectului de hotarare privind suspendarea sefului statului, insa forma finala va fi stabilita in cursul saptamanii viitoare, impreuna cu reprezentantii Partidului Conservator si Partidului Romania Mare.

Semnaturile stranse de pesedisti sunt ale parlamentarilor PSD, PRM si PC, strangerea acestora fiind asigurata de catre Viorel Hrebenciuc, care, in doar cateva zile, si-a indeplinit cu brio misiunea.

Hrebenciuc ieri i-a cautat special in acest scop pe senatorii Dan Mircea Popescu si Mihail Popescu, pentru a le culege si acestora “autografele” necesare demersului de suspendare a presedintelui. Semnaturile adunate vor fi atasate cererii de suspendare care va fi inaintata Curtii Constitutionale, cel mai probabil la inceputul sesiunii parlamentare de primavara.

Integral in Romania Libera