Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a declarat duminica, la o conferinta de presa, ca reactorul doi de la Centrala Nucleara de la Cernavoda va functiona la capacitate maxima in toamna acestui an. Prima productie de energie electrica va fi in luna aprilie, iar la finalul lunii august sau inceputul lui septembrie, reactorul va functiona la capacitate maxima.

In ceea ce priveste unitatile 3 si 4, Vosganian a afirmat ca acestea presupun investitii importante, de aproximativ doua miliarde de euro. Proiectul de hotarare de Guvern privind atragerea investitiilor pentru aceste doua unitati va fi trimis, luni, la Secretariatul General al Guvernului.

Ministrul Economiei a atras atentia ca Centrala de la Cernavoda nu reprezinta niciun pericol pentru cetatenii orasului, insa autoritatile au in vedere continuarea unui program social pentru dezvoltarea zonei.

Iliescu si Roman, in comisia pentru strategia energetica

"Strategia energetica a Romaniei are un obiectiv precis: cresterea productiei de energie electrica", a precizat ministrul Vosganian. El a afirmat ca este nevoie de o crestere cu 25% pana in 2014, iar acest lucru inseamna o mobilizare importanta in plan investitional. La elaborarea acestei strategii vor fi consultati reprezentanti ai Guvernului, dar si specialisti din domeniu.

De asemenea, vor fi invitati sa faca parte din comisie fosti conducatori ai miniserului - printre care fostul ministru Dan Ioan Popescu si fostul secretar de stat, Iulian Iancu - precum si personalitati care au facut marte din conducerea Romaniei, printre care Ion Iliescu sau Petre Roman.

Contractele comerciale, facute publice cu acordul partenerilor privati

Varujan Vosganian a adaugat ca s-au facut demersuri pentru a mari gradul de incredere in Ministerul Economiei si Comertului. Astfel, se va face o centralizare a contractelor comerciale incheiate in Romania." Vom purta discutii cu partenerii privati pentru a face publice aceste contracte" - a anuntat ministrul.

El a adaugat ca saptamana viitoare va avea un centralizator al acestor contracte, pe care il va transmite presedintelui Traian Basescu, dar si premierului Calin Popescu Tariceanu.

Liberalizarea pietei de energie se va face in luna martie

Ministerul Economiei a initiat un program de transparentizare a pietei energetice. Vosganian a reamintit ca statul detine 52 % din piata de energie, insa a atras atentia ca aceasta piata nu trebuie sa fie monopolul nimanui.

Romgaz si Gazprom discuta despre importul de gaze din Rusia

Reprezentantii Romgaz si Gazprom urmeaza sa se intalneasca in cateva saptamani, pentru a discuta posibilitatea infiintarii unei companii mixte care sa realizeze importuri de gaze din Rusia.

"Un parteneriat intre Romgaz si Gazprom este necesar pentru a se evita de catre Romania importurile de gaze prin intermediari. Romania oricat s-ar apropia de UE nu poate sa nu tina cont de Rusia", a atras atentia Varujan Vosganian. In acelasi timp, ministrul Economiei a anuntat ca se doreste o ieftinire a pretului la gaze provenite din import.