Intr-un interviu acordat „New York Times", fostul suveran spune ca multi dintre politicienii romani au radacini in trecutul comunist

Prestigiosul cotidian "New York Times" publica, in editia sa de sambata, un interviu cu fostul suveran al Romaniei, Mihai I, in care acesta apreciaza ca Romania nu a scapat inca de comunism. "Stii, ei spun ca acesta este sfarsitul comunismului. Ei, bine, nu e chiar asa. Este sfarsitul dictaturii, dar unele lucruri raman si sunt foarte greu de schimbat", apreciaza regele Mihai.

Fostul suveran ii spune insa ziaristului de la "New York Times", Craig Smith, ca persoanelor din emisfera sa le este greu sa inteleaga obiceiurile bizantine mentinute in aceasta parte a lumii. Craig Smith a mai publicat, in ultimele luni, o serie de articole despre complicatul proces de condamnare, de catre Romania, a comunismului.

Ziarul Adevarul va prezinta integral articolul publicat de cotidianul american despre fostul suveran al Romaniei.

Regele Mihai I al romanilor statea singur aici, la birou, uitandu-se pe corespondenta, cand a sosit un vizitator. Statea desigur acolo de ceva timp, fiindca soarele asfintise si intunericul din camera il impresurase. Secretara sa personala, Oana Carbunescu, a aprins o lumina si el a tresarit, scrie "New York Times".

In varsta de 85 de ani, Mihai este ultimul conducator de stat in viata din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A luat masa cu Hitler, a dat mana cu Churchill si a trait un scurt timp sub Stalin. Este un om linistit, modest si, inevitabil, probabil, un om dezamagit. Dar, precum multi oameni linistiti, modesti si dezamagiti, el este un fin observator al lumii mai galagioase din jurul sau.

"Din nefericire, am avut patru ani cu nazistii si trei cu sovieticii si va dati seama ce inseamna asta", a spus el surazand.

Churchill a dat Romania in schimbul Greciei

Tatal sau, Carol al II-lea, cunoscut ca regele playboy pentru aventurile sale, a abandonat-o pe mama lui Mihai pentru o alta femeie, pe cand acesta avea numai trei ani, lasandu-l mostenitor la tron. Cand bunicul lui Mihai, regele Ferdinand I, a murit doi ani mai tarziu, in 1927, acest baiat a devenit brusc cel mai tanar monarh din Europa.

Apoi, dupa mai putin de trei ani, Carol al II-lea s-a intors sa-si recapete coroana. Mihai a devenit din nou rege in 1940, cand dictatorul fascist Ion Antonescu l-a fortat pe tatal sau sa abdice. Momentul de stralucire a lui Mihai a venit patru ani mai tarziu, cand l-a rasturnat pe Antonescu si pe neasteptate a intors spatele nazistilor indreptandu-se spre aliati.

Multi istorici crediteaza actul sau vitejesc cu o scurtare cu saptamani a razboiului, ceea ce a dus la salvarea a zeci de mii de vieti. Dar dupa niste luni, Churchill a dat Romania pentru Grecia in timpul unei reuniuni de negocieri, de la Moscova, si soarta lui Mihai a fost pecetluita, potrivit memoriilor lui Churchill, cu aprobarea unui gros creion albastru al lui Stalin.

Comunistii l-au fortat pe Mihai sa abdice dupa trei ani grei si el si-a impachetat bagajele, plecand cu trenul, cu patru automobile - masinile sunt hobby-ul sau dintotdeauna - si organizandu-si viata in Elvetia.

Politicienii nu sunt interesati de morala

Romania a ramas fara monarh din 1947, dar Mihai are vagi sperante ca autoritatea sa va fi restaurata cum s-a intamplat in cazul lui Juan Carlos I al Spaniei. El este inca respectat de majoritatea romanilor. Dar politicienii si oamenii de afaceri care conduc acum tara au putin interes in supravegherea morala pe care un rege ar putea-o furniza.

"Multi dintre cei care au venit la guvernare sunt din trecut", spune el. "Ei si-au schimbat culorile, dar au aceeasi mentalitate". Isi descopera tampla. "Dupa 40 de ani de trecere prin ceea ce a fost avem o deficienta aici", spune el despre poporul roman. "Stiti, ei spun ca este sfarsitul comunismului in Romania. Nu este chiar asa.

Este sfarsitul dictaturii, dar unele lucruri raman si este foarte dificil sa fie schimbate". El spune ca, in timp ce actuala conducere a incercat sa lichideze coruptia care a minat anii postcomunisti, eforturile sale au fost contracarate la niveluri inferioare de birocratie.

"Este foarte, foarte dificil din partea dumneavoastra de lume sa intelegeti ce se petrece in acea parte de lume", a spus el, rasfrangandu-si buzele si ridicand usor din umeri, una din expresiile aproape stranii ale trasaturilor altfel placide ale batranului rege in timp ce vorbeste.

"Obiceiurile bizantine sunt parasite." El prevede dificultati in aducerea tarii sale, care a aderat la Uniunea Europeana in aceasta luna, inapoi in contextul european.

Integral in Adevarul