"In noaptea de 14 noiembrie, doi indivizi au navalit intr-o ferma linistita din Kansas si au asasinat intreaga familie. De ce au facut ei asta? In aceasta tara coexista doua lumi: cea linistita, conservatoare, si cea a acestor doi oameni: vulnerabila, violenta, criminala. Aceste doua lumi s-au intalnit in acea noapte sangeroasa".

Asa isi incepe scriitorul american Truman Capote cel din urma roman din cariera sa, introducand in tehnica novelistica publicistica romantata.

Crima oribila pe care ar fi trebuit s-o povesteasca, intr-un articol, pentru cititorii unei reviste din New York l-a marcat insa atat de puternic pe celebrul scriitor, incat a decis ca nu poate demonta resorturile complicate ale mecanismului care a dus la acea oroare decat intr-o carte. O carte a carei scriere s-a transformat in subiect de roman, la randul sau subiect de film.

Povestea este spusa curgator, iar Truman Capote este fascinant, atat ca aparitie scenica, cat mai ales ca si caracter, ceea ce ar putea sa abata atentia spectatorului de la adevarata intriga a filmului: jocul de-a soarecele si pisica dintre scriitor si criminal.

Ambii au un interes comun, sa amane punerea in executie a pedepsei capitale. Capote are nevoie de timp pentru a-si demonta in bucatele cat mai mici personajul cartii, iar criminalul Perry spera, din spatele gratiilor, ca interesul manifestat de Truman il va scapa de la moarte. Fiecare incearca sa se foloseasca de celalalt, insa, in final, doar unul va reusi.

Asa scriam, in urma cu un an, despre pelicula lui Bennet Miller - „Capote“ -, avand exact acelasi subiect ca si „Scandalos“-ul lui McGrath. Veti fi probabil curiosi, asa cum am fost si eu, sa aflati care sunt diferentele dintre cele doua filme lansate la interval de numai un an.

In afara de o distributie mai sclipitoare si de bugetul dublu, desi modest, „Infamous“ insista mai mult pe relatia afectiva dintre scriitor si criminal. Mai scandalos? Mai comercial? Posibil.

Dar cea mai semnificativa deosebire curge, paradoxal, din marea asemanare: ambele filme au in prim-plan personajul Truman Capote, al carui stil de a se comporta si de a vorbi capteaza aproape exclusiv atentia spectatorului.

In 2006, Phillip Seymour Hoffman a luat Oscarul plus inca vreo 20 de premii pentru acest rol. In 2007, cvasinecunoscutul Toby Jones n-are nici macar o singura nominalizare.

Scandalos

SUA, 2006

Titlul original: Infamous

Scenariul si regia: Douglas McGrath

Distributia: Toby Jones, Sigourney Weaver, Gwyneth Paltrow, Sandra Bullok, Isabella Rossellini, Jeff Daniels, Daniel Craig

Drama, 110 minute

Rating IMDB: 7,3/10

Rating SFin: 6/10