Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a blocat un imprumut de 100 de milioane de euro pe care intentiona sa-I acorde grupului german Schwarz, pentru ca acesta sa-si finanteze extinderea retelei de magazine Kaufland in Romania. BERD a blocat imprumutul din cauza acuzatiilor de abuz in relatiile cu salariatii, acuzatii venite din partea unor sindicate germane.

Sindicatul german Verdi a trimis, la mijlocul lunii ianuarie, a trimis o scrisoare catre BERD, prin care cerea institutiei financiare sa stopeze imprumutul destinat concernului Schwarz. Argumentul sindicatului era ca grupul german se face vinovat de incalcarea legislatiei muncii atat in Germania, cat si in strainatate.

Anterior, un grup de lobby, Bankwatch, a acuzat lantul de magazine Kaufland ca angajeaza persoane cu varsta sub 16 ani si ca nu respecta acordarea de pauze pentru toti salariatii. In plus, Bankwatch a cerut limitatea programului de lucru pentru femeile insarcinate.

Reprezentantii BERD au declarat ca institutia de creditare va verifica toate plangerile, dar a adaugat ca exemplele prezentate sunt doar cazuri izolate.

Hotnews invita cititorii sa prezinte astfel de cazuri legate de activitatile companiilor in Romania, cazuri care intra in contradictie cu prevederile legislatiei muncii.