Comisia Europeana a confirmat, luni, existenta virusului H5N1 la o ferma din Ungaria. Acesta este primul caz de gripa aviara inregistrat in Uniunea Europeana din vara anului trecut. Totodata, autoritatile ungare au ordonat sacrificarea a circa 9.400 de gaste in sudul tarii, dupa descoperirea unui posibil nou focar al virusului, relateaza agentiile internationale de presa.

"Niste pasari suspectate ca ar fi infectate cu gripa aviara au fost descoperite vineri intr-o crescatorie din Derekegyhaza, situata la 170 de kilometri sud-est de Budapesta", se anunta intr-un comunicat emis luni de ministerul ungar al Agriculturii.

"Simptomele au fost identificate la cateva gaste in varsta de patru saptamani, insa vom sacrifica toate pasarile din ferma", se preciza in comunicat.

Probele prelevate de la pasarile suspecte de gripa aviara au fost trimise la Budapesta pentru a confirma sau infirma prezenta virusului H5. Acestea vor fi trimise si la laboratorul UE de la Weybridge, din Marea Britanie.

Laboratorul a confirmat luni un caz de contaminare cu H5N1 intr-o alta crescatorie de gaste din Ungaria, primul caz al celei mai virulente forme de gripa aviara inregistrat in UE incepand de vara trecuta.

" Autoritatile ungare au fost informate de laboratorul de referinta al UE de la Weybridge ca prezenta virusului H5N1 a fost confirmata"rezenta H5N1, declarat Philip Tod, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate Markos Kyprianou. Acesta este primul caz de H5N1 inregistrat in UE din luna august.

Masuri de protectie pentru statele membre UE

Autoritatile ungare au instaurat o zona de protectie pe o raza de trei kilometri in jurul fermei afectate si o zona de supraveghere pe o raza de zece kilometri, potrivit recomandarilor facute in 2006 de expertii UE.

Romania si Croatia au interzis importul de carne de pasare provenite din zona focarului de gripa aviara, iar Rusia a instituit un embargou pentru importurile de carne de pui din Ungaria, pentru a preveni raspandirea virusului aviar.

Suspiciunea de gripa aviara in Ungaria aparut saptamana trecuta cand cinci gaste au fost gasite moarte intr-o ferma din Csongrad, din sudul tarii. Veterinarii care au vazut pasarile au spus ca suspiciunea pentru infestarea acestora cu gripa aviara este justificata, fapt care s-a confirmat ulterior.