Cu tact si bun-gust, romanii au stiut intotdeauna sa se imbrace in conformitate cu ocazia data si, chiar daca unii au facut parada de lux, confundandu-l cu eleganta, au fost obligati sa se supuna liniei generale de decenta si sobrietate pentru a nu deveni tinta umoristilor in cautare de subiecte pentru revistele lor satirice.

Ironiile acestora, caricaturile, uneori naive, care insoteau periodicele de profil, la fel ca si sfaturile medicilor in privinta folosirii cu moderatie a anumitor articole de imbracaminte, vatamatoare trupului, au pastrat buna-cuviinta si stilul rafinat in spectacolul vestimentar din Romania epocii moderne.

De la toaletele impuse de casele de moda ale marilor capitale europene, care erau urmate cu strictete, doamnele noastre au reusit sa creeze mode specifice - precum cepchenul arnautesc acordat la rochiile cu crinolina ori turnura, caciula dorobanteasca sau costumul popular - purtate la diverse ceremonii sau petreceri, si chiar sa le lanseze in restul continentului, unde au fost adoptate cu acelasi entuziasm ca si la noi.

Istoric si critic de arta, dr. Adrian-Silvan Ionescu este cercetator principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ si conferentiar universitar la Universitatea de Arte din Bucuresti, unde preda cursuri de istoria artei si de istoria fotografiei si a filmului.

Moda si societate urbana in Romania epocii moderne, de dr. dr. Adrian-Silvan Ionescu; Editura Paideia

Lansare Miercuri 31 ianuarie 2007, ora 13.00, Libraria Carturesti, Str. Pictor Arthur Verona Nr. 13 (Langa Cinema Patria)