Democratii au pus cruce Aliantei

de Raul Balogh (Cotidianul)

Decizia a fost votata in unanimitate de catre conducerea partidului. Liderii PD sustin ca aceasta hotarire nu va pune in pericol functionarea Aliantei, deoarece in protocol nu este prevazuta o procedura speciala pentru aceste alegeri. „Noi dorim colaborarea in continuare in Alianta“, s-a grabit sa precizeze Boc.

In replica, PNL considera decizia PD drept grava si iresponsabila si acuza fostul partener de Alianta ca a tradat electoratul. E de asteptat ca relatiile dintre cele doua partide sa se deterioreze ireversibil: campania electorala separata va presupune atacuri politice reciproce.

Analistii mai dau sanse Aliantei

* Cristian Pirvulescu: „Decizia PD era previzibila pentru ca din calcule reiesea ca era singura rationala. In acest fel se pot stabili raporturile de forte pe plan intern. In plus, cele doua formatiuni politice se plaseaza in grupuri politice europene diferite. Alianta nu are trebui sa fie afectata de aceasta decizie.“

* Alina Mungiu-Pippidi: „O decizie normala, in conditiile in care cele doua partide s-ar fi separat oricum dupa alegeri in Parlamentul European. Alianta D.A. a fost facuta pentru alegerile interne. Decizia PD nu ar trebui sa fie un motiv pentru a pune in discutie Alianta D.A. Dimpotriva, gestul PD o poate relansa.“ (D.D.)

PNL si PD isi vor disputa meritele aderarii la UE

Campania electorala pentru PE va reprezenta o continua „cearta intre partide“, iar temele politice europene vor lipsi, apreciaza analistii contactati ieri de „Cotidianul“.

„Una dintre temele de campanie ale celor de la putere va fi impartirea meritelor europene. Liberalii au fost cu Tariceanu in fruntea unui guvern care a dus Romania in UE, in timp ce democratii vor iesi cu rezultatele de la Justitie, Interne si Integrare, adica Macovei, Blaga si Boagiu, ministrii pe care Basescu i-a tot scos in fata“, crede analistul politic Dan Pavel.

Sansele ca electoratul sa aiba parte de discursuri europene sint mici. „Mai sint trei luni pina la alegeri si nici un partid nu a prezentat o singura pozitie referitoare la un subiect european. Eu nu inteleg cum va arata aceasta campanie“, spune presedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi.

a href="http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9037&art=23794&cHash=0d37a08e4o" TARGET="_blank">Cotidianul.

PD spune adio PNL: "Mult succes in alegeri!"

Mihai SOMFELEAN (Gandul)

Radu Berceanu: "Cred ca liberalii au luat pastile albastre la congres si s-au umflat muschii pe ei. Au o stare de primavara si hormonii le dau ghes. Am fost sfatuiti de multe ori sa ne intarcam si cred ca este momentul sa ne maturizam. Sa vedem care va fi procentajul la urne la europarlamentare".

Democratii ii vor lasa pe liberali sa se descurce singuri la alegerile pentru Parlamentul European (PE). Ieri, membrii Biroului Permanent National (BPN) al PD au votat in unanimitate ca partidul sa-si faca liste proprii la alegerile europene din 13 mai. Oficial, liderii democrati sustin ca decizia de a candida separat se datoreaza "apartenentei PD la familia popular-europeana".

"Dorim sa consolidam statutul partidului ca membru cu drepturi depline al PPE, prin trimiterea in Parlamentul European a unui numar cat mai mare de parlamentari", a declarat presedintele PD, Emil Boc.

De asemenea, el a sustinut ca decizia nu pune in pericol Alianta, deoarece protocolul nu are nici un fel de referire la alegerile pentru PE.

Gandul.

A fost odata...

de Clarice Dinu (EvZ)

Democratii au decis ieri, in unanimitate, sa participe singuri la alegerile europene din mai, ceea ce echivaleaza cu moartea de facto a Aliantei PNL-PD.

Emil Boc sustine ca decizia se intemeiaza pe faptul ca liberalii si democratii sunt afiliati unor familii europene diferite. Cu toate acestea, in luarea hotararii au contat si supararea lui Traian Basescu pentru refuzul PD de a iesi de la guvernare, dar si nerecunostinta lui Tariceanu pentru acest "sacrificiu" al democratilor.

Necrolog

La numai trei ani si cinci luni, Alianta D.A. a disparut prematur dintre noi. In prea scurta, dar tumultuoasa sa existenta, aceasta a facut si fapte bune, si rele.

Aderarea la UE. Alianta si-a indeplinit promisiunea din campanie ca va recupera in doi ani intarzierea in reforma politica si economica, in asa fel incat Romania sa fie primita pe 1 ianuarie 2007 in UE.

Sa traiti bine! Venitul mediu al romanilor a sporit cu aproximativ 40%, iar cresterea economica a fost de aproape 8% in 2006. Consumul populatiei a crescut cu 12% in cazul gospodariilor, stimulat de dezvoltarea comertului cu amanuntul si de taxa unica.

Dreptate si Adevar. Interventiile premierului Tariceanu in justitie in favoarea prietenului sau Dinu Patriciu, dar si tainuirea de catre Traian Basescu a telefonului catre Ilie Botos si a biletelului otravit descalifica Alianta la acest criteriu.

EvZ.