Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu au cazut de acord in cadrul emisiunii "Sinteza zilei" (Antena3) de luni seara ca reprezentantii celor doua partide sa se intalneasca pentru a stabili conditiile unui pact de neagresiune in vederea cursei electorale pentru PE.

PNL acuza PD

Intervenit telefonic in cadrul emisiunii, seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, a acuzat PD-ul ca tensioneaza si mai mult situatia din Alianta prin hotararea luata de a merge pe liste proprii in cadrul alegerilor pentru PE.

Tariceanu acuza PD ca a luat aceasta decizie dupa ce chiar ei au venit la ultima intalnire din cadrul Aliantei cu propunerea ca PD si PNL sa mearga pe liste comune.

"M-a bucurat decizia atunci, dar i-am si intrebat daca sunt siguri ca o sa-i tina hotararea luata", a declarat C.P. Tariceanu acuzand 'presiunile' exercitate de presedintele Basescu pentru ca PD sa iasa de la guvernare si sa mearga pe liste separate in alegerile pentru PE.

Emil Boc a declarat ca presedintele Basescu nu a cerut vreodata cuiva din conducera PD sa iasa de la guvernare si a infirmat ca partidul pe care-l conduce a luat vreo hotarare de a merge pe liste comune cu PNL.

Boc spune ca aceasta posibilitate a fost luata ca ipoteza de lucru, dar si-au anuntat colegii de Alianta ca mai inainte de a lua o hotarare clara vor sa comande o cercetare sociologica.

Presedintele PD a motivat decizia partidului prin faptul ca in protocolul Aliantei nu era nimic reglementat fata de aceasta situatie si ca cele doua partide fac parte din grupuri politice diferite in Parlamentul European.

PNL vrea modificarea legii referendumului din cauza lui Basescu

Presedintele PNL a declarat ca sustine modificarea legii referendumului fiindca este normal ca o majoritate ce a decis numirea unei structuri sa poata vota si inlaturarea ei.

Numai ca in 2006 premierul Tariceanu semna un act in calitate de sef al guvernului in care se spunea ca o posibila modificare a legii referendumului ar fi neconstitutionala. "Atunci ce sustine PNL daca punctul de vedere al guvernului este clar impotriva? Cine si-a schimbat parerea in momentul de fata, seful guvernului, presedintele PNL sau PNL-ul?", a declarat retoric Emil Boc.

Calin Popescu Tariceanu a parat argumentand ca proiectul este semnificativ revizuit acum si ca actele presedintelui Basescu si ale PD-ului in acesti doi ani au dus la o abordare diferita a subiectului de catre membrii PNL.

"Discutia ar trebui purtata in jurul ideii daca modificarea este constitutionala sau nu, in jurul ideii de institutie si nu in functie de faptul ca ne place sau nu persoana care conduce o institutie", si-a incheiat argumentatia Emil Boc.