Trei deputati PSD - Tudor Mohora, Valer Dorneanu si Florin Iordache - au incercat sa dea o mana de ajutor persoanelor care au comis anumite infractiuni bancare prevazute de Legea nr. 78 / 2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Concret, cei trei au promovat un proiect de lege prin care sa fie modificate doua articole din actul normativ invocat mai sus.

Astfel, potrivit celor trei pesedisti, ar urma sa scape de pedeapsa cu inchisoarea de la 5 la 15 ani atat cei care s-au facut vinovati de acordarea de credite cu incalcarea normelor de creditare, precum si cei care au utilizat creditele in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.Practic, prin aceasta propunere de dezincriminare a respectivelor infractiuni, cei aflati acum in

inchisoare pentru savarsirea lor sau cei aflati in cercetare penala sau trimisi in judecata vor scapa complet de rigorile legii penale. Merita precizat faptul ca multe dosare finalizate de catre procurorii anticoruptie reprezinta trimiteri in judecata tocmai pentru faptele penale pe care deputatii PSD vor sa le dezincrimineze.

Demersul acestora s-a aflat la un pas de reusita pentru ca legea lor a fost adoptata de Camera Deputatilor pe data de 20 decembrie 2006 si a fost trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei pe 27 decembrie 2006, adica in a treia zi de Craciun. Presedintia a trimis legea spre reexaminare Senatului Romaniei.

Practic, in acest moment mingea se afla in curtea Senatului, care isi va asuma sau nu raspunderea pentru o asemenea lege si pentru consecintele juridice ce le va produce aplicarea acesteia.

Numai potrivit bilanturilor de activitate ale DNA, care sunt separate de cele ale Parchetului General, in anul 2003 procurorii anticoruptie au descoperit 93 de infractiuni privind utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, 181 in 2004 si 63 in 2005.

De asemenea, procurorii au inventariat 83 de incalcari ale legii privind conditiile de creditare (72 in 2004 si 49 in 2005).

Tentativa de dezincriminare a celor doua infractiuni - acordarea de credite cu incalcarea normelor de creditare si utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate - poate fi comparata cu demersul identic al fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, in privinta bancrutei frauduloase.

Printre cei 541 de potentiali beneficiari acestei legi se afla si nume cunoscute opiniei publice prin implicarea in diverse afaceri indelung mediatizate.

Integral in Gandul